Veckans megaslowcookertips!

Ni är så himla bra!! Det finns så mycket kreativitet och matglädje och jag blir så lycklig av att läsa alla era tips, kommentarer och anledningar till att laga mat i en slowcooker 🙂 <3 jag är övertygad om att fler och fler kommer upptäcka att dessa maskiner är verkligen ens bästa kompis i köket!

Nu har jag suttit och tittat igenom alla era kommentarer från tävlingen och försökt samla dem- de var så många 🙂 så jag delar upp dem i två Veckans slowcookerrecept.

Det är receptlänkar till min blogg, till massa andra bloggar blandat med era egna recept som ni lagt in som kommentarer. Så scrolla, klicka och inspireras 🙂 och tack för att ni finns- det är få saker som gör mig så glad som när ni berättar att ni lagat något av mina recept och gillat dem <3

Crock-Pot Express
Latinamerikansk kyckling och ris – Lindas mathörna
Morbergs kalops – Attlevasunt
Krämig chilikyckling i Express- crockpot.se
Linsbolognese med grekiska kryddor- Lindas mathörna
Tom Kha Gai- Lindas mathörna
Krämig vitlökspasta– crockpot.se
Risotto– Lindas mathörna

Slowcookingrecept:
Rimmad oxbringa i slowcooker- Elles matblo
Indisk lammgryta med kanel, koriander och chili- Lindas mathörna
Bouef bourguignon- crockpot.se
Sjömansbiff på högrev med pressgurka- Lindas mathörna
Chili con carne– Lindas mathörna
Fläskytterfile med smakrik jordnötssås– Lindas mathörna
Korv stroganoff – Salt o peppar
Barnmat- Lax med rotsaker- crockpot.se
Indisk vegokorma– crockpot.se
Äggmuffins- Youtube Tiffany Rose
Amazing fläskytterfile med balsamvinäger– Lindas mathörna
Pulled chicken– Lindas mathörna
Lammbolognese med chevre– Lindas mathörna
Thaifärsgryta– Lindas mathörna
Pulled lamm med soja sås- Lindas mathörna
Grymmaste bolognesen ever- Lindas mathörna
Fläsklägg med rotmos– crockpot.se
Gulasch– Lindas mathörna
Köttfärssås med rödvin och mango chutney- Lindas mathörna
Sweetchilikyckling med jordnötssmör- Lindas mathörna
Kålpudding– Lindas mathörna

Recept som behöver ”konverteras” till slökokning (läs mina tips hur man gör här)

Mustig och syrlig köttgryta från Hälsosomlivsstil.com
Långkokt chili på högrev med mörk choklad– Elle mat och vin
Dillkött– Köket.se

Era egna recept:
Ninas biff stroganoff
1 kg lövbiff
1 lök
2 paprikor
1 burk svamp (kantareller i min)
3 msk tomatpuré
2 msk Dijonsenap
2 dl vatten
2 msk Kalvfond
3 dl grädde(sista 30 min!!)
Salt, peppar och paprikakrydda.
Maizenaredning

Bryn på kött, lök och paprika (helt frivilligt)
Ha i allt för utom grädden och maizenan, rör om, 4h hög
Häll i grädden när ca 30 min är klar och red av med Maizena(jag gör det på spisen) precis innan servering.
Basmatiris eller potatis till

Ciccis Sunday Roast
Ca 6-8 port

Ingredienser
1 kg högrev
totalt cirka 2 tsk salt
totalt cirka 2 tsk svartpeppar
totalt cirka 2 msk olivolja
1 stor eller 2 små gula lökar
2-3 vitlöksklyftor, beroende på storlek
4 morötter, totalt cirka 500 gram
2 palsternackor, totalt cirka 300 gram
2 stjälkar blekselleri
6 potatisar av fast sort, totalt cirka 400 gram
2 dl vatten
1 msk kalvfond
½ dl torrt rödvin
2 msk soja, gärna med låg salthalt
2 tsk torkad timjan
2 stora kvistar färsk rosmarin

Gör så här
Ta ut köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat innan du ska steka det. Spreja eller smörj grytan

Använder du ekologiska morötter, palsternackor och potatisar, och de inte har för tjockt skal, kan du skrubba dem rena i kallt vatten. Är de inte ekologiska bör du skala dem.

Skär potatisen i munsbitar och lägg i en skål som du ställer åt sidan så länge. Skölj sellerin, skär av ändarna och hacka resten. Lägg bitarna i grytan till din slow cooker.

Skölj rosmarinen, plocka bladen från stjälken och hacka bladen.
Tillsätt rosmarinen i grytan tillsammans med timjan. Rör om. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj köttet i kallt vatten och klappa det torrt med hushållspapper. Gnid in cirka 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar på köttet. Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja. Stek lök och vitlök på medelvärme med en nypa salt i cirka 5 minuter tills löken är glansig och börjar bli mjuk. Akta så att löken inte bränns. Häll den stekta löken och vitlöken i grytan och rör om. Diska inte stekpannan utan torka bara ur den med lite hushållspapper (akta så du inte bränner dig) så att alla lökrester är borta. Sätt tillbaka stekpannan på spisen och höj värmen till medelhög.

Häll i 1 msk olivolja och bryn köttet runt om på alla sidor. Du ska ha ganska hög värme, men förstås inte bränna köttet.
När köttet är brynt, ta stekpannan från värmen och flytta över köttet till mitten av grytan. Lägg nu den skurna potatisen runt om köttet i crock poten

Blanda vatten, kalvfond, rödvin och soja. Häll över köttet och grönsakerna. Lägg på lock och låt puttra på läge Låg i cirka 7-8 timmar I slow cooker.
Nu är grytsteken färdig att äta. Men jag tycker den blir ännu godare om den får puttra ytterligare en stund under lock.

Servera som en mumsig allt-i-ett-rätt och unna dig gärna ett glas rödvin eller öl till.

Eva Maries Stifado
Den årliga Cypernresan blir nog omöjlig att göra i år . Då får man tänka ”kan själv”.

8 timmar på låg (om man som jag inte har en Crock pot express)
900 g grytbitar av nötkött.
3 små lökar i klyftor. 400 g krossade tomater. 1 köttbuljongtärning upplöst i vatten. En nypa muscovadosocker. 1 msk rödvinsvinäger. 2 tsk oregano. 2 tsk lagerblad. 1 kanelstång.5 kryddnejlikor. 5 kryddnejlikor. 1 dl russin eller korinter. Salt o vitpeppar efter behag. Serveras med kokt potatis. Smaklig spis

Slowcookerkokboken
Slowcookerkokboken finns att köpa på Isaberg förlag, Bokus och Adlibris

Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook

0 comments on “Veckans megaslowcookertips!Add yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *