Tom kha gai i Crock-Pot Express och Crock-pot/slowcooker

I en vecka har jag känt mig förkyld och då kan jag bli lätt obsessed med att äta typ allt som är i denna soppa. Kokosmjölk, chili, ingefära, lime.. kroppen bara jublar!

Jag blev helt paff över hur denna soppa mottogs. Båda barnen slukade den och tog fler gånger och då är den ena väldigt mycket ”korv med bröd” och inga konstiga smakar tas emot väl. Jag hade i tunna risnudlar för lite mer ”matig” känsla när vi åt den dag 2 (dagen efter… för barnen utbrast -Åh, mamma kan vi äta detta imorgon oxå) 🙂

Hann inte ta några snygga bilder men är så himla pepp att få ut receptet så jag får uppdatera med bättre bilder senare

Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook

Tom kha gai
6-8 portioner

800 g kycklingfile/ gör du i slowcooker så använd gärna kycklinglårfileer
1 l kycklingbuljong (1 liter vatten + 2 höns/kycklingbuljongtärningar
4 msk färsk, riven ingefära
1-2 hackad chili , 2-3 tsk srirachia eller 1-2 tsk röd currypasta
Saft från 2 pressade lime
2 msk fisksås
1 citrongräs eller 2 tsk citrongräspulver
2 msk socker
10 champinjoner
2 finskivade morötter (jag kör som vanligt min mandolin)
1 purjolök

Häll ner på slutet
2 burkar kokosmjölk

Crock-pot Express- Gör så här:
Skär kycklingen i bitar och bryn kycklingen i Expressen på Sauté. Lägg ner purjolök och morotsskivor och bryn någon minut till. Lägg ner resten av ingredienserna och kör tryckkockning i 12 minuter. Häll sedan i kokosmjölken och byt till sautéfunktionen så soppan kokar upp.

Crock-pot/ slowcooker- Gör så här:
Bryn kycklingen i bitar (det går bra utan att bryna oxå) och lägg ner dem i slowcookerna. Det är bra att inte skära kycklinglår/fileen i bitar då det bättre kommer matcha morötterna i koktid.

Lägg ner purjolök och morotsskivor och resten av ingredienserna och kör på hög i 3-4 h. Häll sedan i kokosmjölken och låt den koka upp på hög.

Serveringsförslag: Servera med lime och variera soppan med att lägga i kokta risnudlar, strössla över hackade jordnötter, koriander eller annat du tycker är gott

Crock-Pot Express- både slökokar och tryckkokar

6 comments on “Tom kha gai i Crock-Pot Express och Crock-pot/slowcookerAdd yours →

 1. Tänkte testa att göra denna vegansk (tofu istället för kyckling), men undrar bara angående något helt annat, nämligen champinjonerna: ska de skivas, delas i bitar eller har du dem hela i? Är ju rätt stor skillnad på storleken hos t.ex. champinjonerna man köper färdigpackade i små plastlådor och de man köper i lösvikt. 🙂

   1. Hej igen! Glömde ju helt bort att berätta hur det gick att använda tofu. Det gick superbra! Använde 250 g fryst, tinad och pressad tofu som jag skar upp, inte i kuber utan i ca 2×1 cm stora ”plattor” som blev ca 3-4 mm tjocka.

    Detta är numera en favoriträtt som jag lagar ofta och ser till att alltid ha portioner av i frysen!

    Som variant har jag också, eftersom jag är mer grytmänniska än soppmänniska, halverat mängden kokosmjölk och grönsaksbuljong samt lagt till en tetra röda linser och lite grönsaker typ broccoli, haricot verts och ärtor tillsammans med kokosmjölken. Så jag vet inte hur mycket ”tom kha” det egentligen är numera! 😉

    Ofta gör jag dessutom en till variant där jag byter ut grönsaksbuljongen mot en tetra passerade tomater + någon dl vatten eller buljong, som då förstås gör att smaken blir helt annorlunda, men precis lika gott!

    Stort tack till dig för grundreceptet som resulterade i en av mina genom alla tider absoluta favoriträtter!

    1. Men åh vad glad jag blir att du berättar detta 🙂 jag börjar leka lite med tofu, har inte varit en favorit men det är ju så smidigt att köra som alternativ till kött.
     Bra tips med linser oxå 🙂
     Det är det bästa tycker jag, när man får ett grundrecept och sedan börjar leka själv
     <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *