Ont om pengar eller extra sugen på att minska ditt matsvinn? Eller båda två? Då ska jag försöka ge dig tips om hur du kan använda din slowcooker för att rensa kyl och frys och både spara pengar och vara snäll mot miljön. Välkommen till slowcookingskolan del 8- No waste-slowcooking
Du kanske har kyckling, krossade tomater och champinjoner- gör då denna kycklinggryta men hoppa över bacon eller en enkel grekisk linssoppa med fetaost.
Om du ska göra en soppa med det du har hemma så kan du tänka så här:
Grundrecept soppa
Grönsaker/rotfrukter/potatis ca 800 g
1 liter vatten ELLER 8 dl vatten i början och ha sedan i 2 dl grädde på slutet.
2 buljongtärningar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Grönsakerna kan t ex vara:
- Morot och potatis
- Potatis och palsternacka
- Sötpotatis och kokosmjölk (byt ut 4 dl vatten mot 1 burk kokosmjölk). Lägg i 1 msk röd currypasta.
Förslag på kryddning
- Krydda med olika currypastor (röd, grön, gul och använd ca 1 msk)
- Örtkryddor som basilika, timjan eller rosmarin skapar olika smak, använda 1 -2 tsk
- Lägg till 1 tsk paprikapulver och 1 msk spiskummin för en mer orientalisk touch
Här är ett recept på en superbillig rotfruktsoppa
Gör din egen gryta
Här har du ett grundrecept på gryta som du sedan kan variera på så många olika sätt. Här har du ett av mina mest populära grytor som är väldigt enkel att göra och som blir amazing. Nedan ger jag tips på hur du bygger din gryta utifrån det som finns hemma
Grundrecept gryta med kött
1 kg kött t ex högrev, vilt, lamm eller fläskkarré, skuren i bitar
4 dl vätska, t ex
– 4 dl vatten ELLER
– 400 g krossade tomater ELLER
– 2 dl vatten först och sen på slutet häller du i 2 dl grädde eller creme fraiche)
1 gul lök eller 0,5 purjolök eller 1 tsk lökpulver
2 morötter eller palsternacka, skuren i bitar
1 vitlöksklyfta, hackad eller 1 tsk vitlökspulver
2 tsk örtkrydda (t ex timjan, persilja, oregano)
1 buljongtärning eller 1,5 msk fond (kan vara kött, kalv, oxe)
1 msk soja, kinesisk
1 tsk salt
Svartpeppar efter smak
Gör så här:
Bryn kött och lök i en stekpanna eller direkt i slowcookern om du har den funktionen.
Lägg ner resten av ingrediernserna i slowcookern och kör 6-7 h på LÅG.
Om du vill ha grädde eller creme fraiche så har du i det nu och kör på HÖG i 30 minuter.
Eller prova denna potatis och purjolökssoppa
Grundrecept tomatsås till pasta eller ris
2 burkar krossade tomater
1-2 rivna grönsaker (morot, palsternacka t ex)
Andra grönsaker (kan vara 1 zucchini, 1 aubergine, svamp (ca 10-15 champinjoner t ex), 1-2 paprikor..)
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1-2 tsk av t ex oregano, timjan, basilika
1 tsk salt
Eller så gör du denna linsbolognese med grekiska kryddor som är både billig och så god
Tips på rätter med vanliga och billiga ingredienser hittar du på Slowcookingskolan del 6- billig slowcooking
Lycka till och tipsa gärna varandra genom att kommentera dina bästa tips på rensa kyl och frys tips
2 comments on “Slowcookingskolan Del 8- No waste slowcooking”Add yours →