Slowcookingskolan del 6- Billig slowcooking

Är du i en period i ditt liv då du behöver tänka extra på matkostnaderna eller kostnaderna överhuvudtaget? Då är detta inlägget för dig- välkommen till del 6 i Slowcookingskolan- billig slowcooking

Jag har varit i många perioder i livet där ekonomin inte varit på topp och det är jag verkligen inte är ensam om. Det kan vara att man är föräldraledig, sjukskriven, arbetssökande, student eller så är det bara tajt med pengar överhuvudtaget. Då är en slowcooker faktiskt något som kan hjälpa till väldigt mycket för att få bra mat för en liten peng och samtidigt inte leva på nudlar.

Mina basprodukter jag använder mest är något du kan få väldigt billigt på en stormarknad och sedan kan jag piffa till det med något extra ibland.

Här kommer en lista med saker du kan ha hemma som sedan kan användas i massor av slowcookingrätter:

 • Buljongtärningar– Alltså har du buljoner så har du det mesta klart, buljongtärningar ger djup och karaktär till rätterna för bara någon krona. Bunkra upp med grönsaksbuljong, köttbuljong, hönsbuljong, fiskbuljong, kalvbuljong.
 • Krossade tomater– Alltså denna basprodukt kan jag köpa på flak- använder hur mycket som helst i grytor, köttfärssåser, soppor. Det finns ofta billiga basmärken på olika matkedjor som är extra billiga.
 • Tomatpuré– detta är också en basprodukt jag skulle kunna ha i en kartong hemma. Använder säkert 3-4 tuber i veckan.
 • Torkade kryddor- jag har mer och mer gått mot att använda torkade kryddor i vardagen i min matlagning. Det kan ge en helt annan smak på en rätt med bara 1 tsk av någon speciell krydda. Om du kryddar en lins- och tomatgryta med oregano så blir den lite italiensk och vara god med pasta, men skulle du köra i lite spiskummin och koriander så blir den orientalisk och kan ätas med t ex bulgur.
 • Kinesisk soja- ger djup och fyllighet i många rätter med man behöver inte så mycket och det är lång hållbarhet på den.
 • Kokosmjölk– också en basprodukt som kan användas i så många rätter för en billigslant.
 • Linser– röda linser är en rikigt bra, billig och proteinrik råvara som ger mättnad till mycket. Du kan dryga ut en köttfärssås med linser för att göra en störra sats men samtidigt inte göra den så mycket dyrare. Här har jag ett recept på en sötpotatischili där jag bytte ut lite nötfärs mot linser. Sen finns det även gröna linser och även belugalinser. Belugalinser är lite dyrare men gör sig suveränt i en t ex denna bolognese.
 • Billiga rotfrukter som potatis, morötter, rödbetor, kålrot, palsternacka. Här är en superbillig soppa med potatis och morötter.
 • Smaksättare som t ex mango chutney, sweet chilisås, ketchup, worchstershiresås, röd, grön eller gul currypasta är ingredienser som är billiga och kan lyfta en rätt flera steg. Även färsk ingefära, lime och chili är billiga smaksättare som gör att det känns lite lyxigare.
 • Säsongsgrönsaker som är billiga när de är i säsong kan man leka med hur mycket som helst som och ger smak- purjolök, gul och röd lök, vitlök, zucchini, tomat, paprika, butternutpumpa, olika kålsorter, aubergine, svamp, äpplen, sötpotatis…

Fixa kötträtter för mindre pengar

 • Ett tips är att titta på matbutikernas märkning för kött som snart går ut. Jag brukar bunkra lite om det är 1 dag kvar, då fryser jag bara in det och tar fram när jag ska laga.
 • Om det är extrapris på t ex skinkstek så kan du utan problem byta ur det mot fläskytterfile eller fläskkarré om du ska göra pulled. Men även fläskytterfilé och karré brukar vara rätt billigt.
 • Jag använder nästan alltid högrev när jag lagar grytor och det är i sig ofta en väldigt prisvärd köttdel. Köp en extra bit om du ser den på ett bra pris. Du kan laga grytor, soppor, pulled, lyxig pastasås. Och gör du t ex en gryta med rotsaker så kan du maxa på med rotsakerna för att få extra många middagar.

Här kommer ett gäng recept som visar på hur mycket olika saker du kan laga på billiga ingredienser.

Kålpudding– ta antingen bara nötfärs eller använd blandfärs och maxa på med billig vitkål.

Pulled beef med mangochutney– En indisk inspirerad rätt som med enkla ingredienser blir amazing.

Potatis och purjolökssoppa– En så god soppa som är så enkel och billig, gör den lyxig med olika toppingar

Linsbolognese med grekiska kryddor– piffa upp linsbolognesen enkelt med kryddor.

Enklaste Linssoppan– barnvänlig, billigaste och enklaste middagen

Kikärts- och linsgryta med kokosmjölk och mango chutney– så mycket smak och mättande för en lite peng.

Indisk linsgryta med kokosmjölk, kanel och kardemumma– denna känns så lyxig för väldigt få kronor.

Kokosmjölkssoppa med linser och tomat– en enkel och en lyxigare variant

Chili con carne– Även här en klassiker som blir väldigt god och med lite kanel så levlar denna rätt upp några nivåer

Grekiska köttbullar- ska du bjuda på middag och inte har så mycket pengar så är denna rätt perfekt! Den blir också magiskt god.

Högrevschili med sötpotatis- enkla ingredienser även om det är lite fler och den blir så god!!

Läs gärna de andra delarna i Slowcookingskolan

Tillbaka till huvudsidan för Slowcookingskolan

Slowcookingkokböcker och ljudbok

Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Hur får du vardagslogistiken att går ihop? Denna bok hjälper dig till en godare och mindre stressad matvardag

Slowcooking- en introduktion och 80 recept som alla kan laga” beställ den via Isaberg förlag, Bokus och Adlibris
Vet du inte var du ska börja? Vill du se bredden av allt du kan laga i din slowcooker? Då är detta kokboken för dig.

Ljudboken ”Slowcooking – en resa till en lättare och godare matvardag” finns nu på Bokus, Adlibris, Storytel, Bookbeat, Nexatory till exempel.

1 comment on “Slowcookingskolan del 6- Billig slowcookingAdd yours →

 1. Ett tips (för bättre hållbarhet) är att använda mild ajvar istället för tomatpuré på tub. Med extrapris på ajvar blir det riktigt billigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.