Mat för barn- den ultimata inspirationsguiden!

Jag gjorde ett inlägg på Facebook nyligen och bad om inspiration av er med säkra kort på mat för barn och jag blev bara överöst med så många bra tips på maträtter och trix som ni gör för att få i mat i de där små människorna så jag var bara tvungen att samla allt i ett inlägg ❤

Jag har två pojkar varav en är väldigt selektiv med maten, den andra äter det mesta men just nu ändrar han sig hela tiden vad han tycker om. Jag gjorde en intervju med dem båda för att få en uppdatering vad de tycker om och det hjälpte.

I och med att alla kommentarer strömmar in så är det tydligt att många barn (inklusive mina barn) som har olika NPF – diagnoser ofta medför en selektiv mathållning och jag tänkte bara berätta att jag själv var extremt selektiv som barn. Jag åt typ bara gurka, fisk och ris och kokt korv i bröd mina första år. Jag har oxå ADHD och autism så nu i vuxen ålder fattar jag lite mer om varför det var så. Men tänkte att jag blev ju ändå rätt okej ändå och matmässigt är jag ju galen och vill prova nya smaker hela tiden 😍😁 så om det kan ingjuta lite hopp till alla kämpande föräldrar så blir det ofta bra med tiden 😊 Heja heja ❤

Jag och min författarkompis Maria Byqvist gjorde för några år sedan en kokbok för barn med extra fokus på barn med NPF-diagnoser och dyslexi. Där har vi använt bildikoner, tydliggörande pedagogik, tidsbars och utgått från ett dataspelstänk som heter Gamification för att uppmuntra barnen att utvecklas. Recepten är blandade med sagor om den busiga och matglada draken Flamma. Du kan läsa mer om boken HÄR

Så sätt dig ner, ta en kopp kaffe eller te och börja läs för att se vad som kan inspirera dig.

Jag börjar med några av mina recept som mina barn älskar (vissa lite otippade som fiskgrytan).

Millans tips

Min vän Millan som driver bloggen Salt & Peppar har så galet mycket bra tips och recept för barn på hennes blogg, så här kommer några tips från Millan 😊😊

En succé hos oss är LÅDAN- det är en bricka med burkar av cornflakes, musli, nötter som åker fram tillsammans med filmjölk eller youghurt. Sen gjorde jag en liknande grej med kexlådan som jag fyllde med riskakor, kex mm.

Pastasallad är guld- låt allt ligga i olika burkar med lock så får alla plocka ihop sina egna sallader, t ex köttbullar, korvbitar, grönsaker mm.

Det här inlägget är GULD! Så många bra tips! In och läs! Ni hittar henne även på Instagram

Många tipsade även om Mackans kost som verkar ha många bra recept och tips.

Era tips och trix

 • Många barn tycker inte om att maten blandas så servera i olika byttor så de får ha kontroll över detta.
 • Åsa tipsade om att göra det till en tävling
  • Hade samma problem för ett antal år sedan. Då sa jag till mina barn att det var tävling. De skulle skriva ner så många maträtter de kunde på fem minuter. Den som hade flest på sin lista vann ett pris. Steg två var att de skulle jämföra listorna och sammanställa en gemensam lista på sånt som de alla tre tyckte gick att äta ( efter den rundan fick alla ett pris).
 • Johanna tipsar om att ta det ett steg längre:
  • Min input är att du går ner på mer detaljerad nivå. Att prata om vilka proteiner, ingredienser och kryddor som gillas.
 • Ulrika tipsar om att alltid ha uppskuren frukt och grönsaker framme:
  • Men ffa har jag alltid frukt och uppskurna grönsaker framme. Dom har alltid sagt att dom inte gillar det men det tar ALLTID slut

Rätter som ofta uppskattas:

 • Tacos
 • Hamburgare med bröd och pommes (jag försöker göra egna hamburgare och pommes för att få upp nyttighetsnivån lite)
 • Fläskfile med potatisgratäng
 • Lövbiff med potatisgratäng
 • Korv med bröd eller mos
 • Köpta pannkakor
 • Fiskpinnar med mos
 • Fiskbullar med potatis
 • Korvstroganoff med ris
 • Korvstroganoff med ajvar relish
 • Pasta med laxsås
 • Panerad fisk med remouladsås och potatis
 • Chicken nuggets
 • Pizza på tunnbröd eller tortilla och skiva upp massa olika saler så de själva kan bygga sin pizza. T ex riven ost, lök, skinka, tonfisk, purjolök, halloumibitar, majs, tomat, ketchup, skiivad potatis, svamp,färska örter som dill och koriander, prickig korv, beasås.
 • Johanna tipsar om dynamitsoppa som jag aldrig gjort men nu måste prova 🙂
 • Kycklingbiffar av kycklingfärs
 • Kokt korv
 • Färdiga köttbullar
 • Eva berättar att hennes son lite otippat gillar spenatsoppa vilket jag blev pepp att testa.
 • Pasta med skinksås med purjo, parmesan och ärtor
 • Libaizza
 • Kycklingkebab i libabröd
 • Lasange
 • Tove tipsar om att testa Hello Fresh där man kan välja sina egna recept.
 • Wraps i alla former, fyller med kyckling, kött, färdig tacokyckling, grönsaker.
 • Kyckling med ris och currysås
 • Lövbiffrullader med ost, skinka och dadel/fikon med ris och gräddsås
 • Samosas
 • Piroger
 • Varma mackor
 • Köttbullar med gräddsås och potatismos
 • Fisknuggets med mos
 • Blodpudding med bacon och lingonsylt
 • Tacogratäng/tacopaj
 • Gräddstuvad renskav med lingonsylt och potatismos
 • Kalops
 • Dillkött
 • Pizza med mycket ost
 • Lättstekt falukorv med mjölkstuvad pasta
 • Pasta carbonara
 • Pasta med köttfärssås
 • Grönsaker som gurka, majs, tomat, broccoli, skivad morot och frukt som päron, äpple och apelsin på ett fat.
 • Fiskpinneburgare
 • Fiskpinnewraps med grönsaker
 • Pollo alla cacciatora utan oliver
 • Kassler med körvel och dragonsås
 • Köttfärslimpa med sås och potatis
 • Kålpudding med koktpotatis, gräddssås och lingonsylt
 • Skinkjansson
 • Hemmagjorda våfflor med sylt (eller skagenröra och ägg)
 • Oreganokyckling
 • Tomatsoppa
 • Vietnamesiska vårrullar
 • Nudelsoppa med tillbehör i skålar t ex kyckling, kokt ägg, stekt köttfärs, broccoli, purjo, edemamebönor
 • Tacosoppa med potatis
 • Tacopiroger från Mackans kost
 • Kasslergratäng med pizzasmak från Jennys matblogg
 • Lax med smör och potatis
 • Kycklingfile med ris eller bulgur
 • Kebab
 • Krämig pasta med kyckling
 • Isterband med pepparotssås/dillstuvad potatis
 • Kåldolmar
 • Potatisbullar med keso och lingonsylt

Hoppas du fick lite inspiration nu och jag kommer såklart lägga upp de recept jag testar framöver och kommentera gärna i inlägget med flera tips och recept som dina barn gillar så hjälps vi åt 🥰

Följ mig gärna även på Instagram och Facebook och följ mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress .

1 comment on “Mat för barn- den ultimata inspirationsguiden!Add yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *