Slottsdrakens kokbok- årets bok till 8-12 åringen

Reklam för min och Maria Byqvists nya kokbok

Jag har svårt att beskriva hur mycket jag känner för denna bok och jag hoppas så innerligt att barn (och vuxna) ska upptäcka hur roligt matlagning kan vara genom att utforska matlagning tillsammans med Flamma.

Flamma är en drake som Maria Byqvist skrivit om i sin första roman- Jakten på slottsdraken och i denna bok så blandas recept med sagor om Flamma i sina tokiga upptåg.

Detta är en unik kokbok för barn med recept som är logiska och tydliga. Ingredienser i användningsordning, redskap i användningsordning, redskapsikoner för att tydliggöra, tydliga instruktioner och en tidsbar där man kan se hur lång tid det tar.

Perfekt för alla barn och speciellt barn med NPF- diagnoser.

Köp boken på BokusAdlibrisIsaberg eller Akademibokhandeln

Denna bok är helt unik och det är stort fokus på att recepten är logiska och tydliga. Ingredienser i användningsordning, redskap i användningsordning, redskapsikoner för att tydliggöra, tydliga instruktioner och en tidsbar där man kan se hur lång tid det tar.

Vi har tagit avstamp i något som kallas Gamification där man utgår ifrån hur dataspel är uppbyggda t ex med nivåer, tidsbars och om man lagat 5 recept från en nivå så skickar vi gratis pins och klarar man slutbossmenyn så skickar vi en medalj. Recepten är i olika nivåer och denna bok är nivå 1 och 2 och tanken är att det ska komma fler böcker med fler nivåer. Recepten börjar med några prova på recept som är korv med bröd och gör en monstermacka för att barnen ska få känna att man lyckas med att läsa ett recept och sedan kan prova sig på första nivån.

Här är ett exempel på hur recepten är uppbygda- detta är Korvgryta som är andra gradens recept

Man får läsa om hur man beter sig i ett kök genom att draken Flamma ska laga mat och kaosar runt som bara en drake kan och med hjälp av hennes vän Ingrid får veta att man ska tvätta både tassar, svarnstipp och nos när man ska in i ett kök 😊😁

Så här börjar den sagan…

Inledning och köksuppfostran av en drake

”Jag är ssså hungrig!” vrålade draken Flamma från rummet intill. ”Jag sssvälter död snart.”
Stormästaren suckade när han blev avbruten mitt i sitt arbete. ”Gå och gör i ordning något i köket då”, svarade han.
”Vissst ska jag göra det”, kvittrade den lilla draken och tassade snabbt mot köket. ”Har du sssagt det, så.”
Stormästarens min, som draken hann se innan dörrkarmen skymde hennes synfält, visade att han insåg vad hon just sagt och skyndade efter henne. Han hade släppt lös en naturkatastrof av modell draktromb i Drakordens vackra och välordnade kök på slottet.
”Ssstormästaren sade åt mig att laga min egen mat om jag var hungrig”, sade Flamma till Ingrid som stod i köket och höll på att plocka fram kakor till eftermiddagsfikat.
”Är du helt säker på att han sa just det?” frågade Ingrid. ”Sist du var hjälpreda i köket tog det tre dagar att få bort alla smöriga tassavtryck i taket.”
”Ssskattmästaren kallade mig för stjälpreda, faktissskt”, väste draken tillbaka med hopskrynklad nos och rynkade ögonbryn.
”Det kan nog ha varit så att jag försa mig lite”, suckade Stormästaren som precis hunnit ifatt draken.
”Sssagt är sagt”, morrade Flamma, satte sig ner på golvet och lindade svansen tre varv runt handtaget på den nedersta kökslådan.
”Jag överlämnar befälet till dig”, sade Stormästaren till Ingrid och flydde ut från den kökskatastrof som oundvikligen skulle komma av att ha en drake, med energinivån av en hel flock hyperaktiva illrar, i ett kök.
”Sen när har han något befäl allsss att överlämna?” väste draken tillbaka medan dörren slog igen bakom honom och skrattade sedan.
”Man behöver lära sig en del för att kunna laga mat”, påpekade Ingrid. ”Som att inte sätta smörspår i taket.”
”Det var bara en endassste gång!”
”En endaste bara för att du blivit förbjuden av Stormästaren att gå in i köket, ja”, svarade Ingrid. ”Ska du vara i köket får du lov att lära dig att inte vara fullt så mycket naturkatastrof. Vi kan börja enkelt med en smörgås eller korv i bröd.”
”Ja tack ssså mycket”, svarade draken.
”Vilket av dem?”
”Båda ssså klart!”
”Okej då, vi tar en i taget. Smörgås först”, svarade Ingrid med en skeptisk blick på den nu studsande, överentusiastiska mackfixardraken. ”Vad ska vi ha på smörgåsarna då?”
”Allt som finnsss i kylskåpet?” svarade Flamma frågande. ”Får jag inte allt så vill jag i alla fall ha det messsta.”

Så gör alla barn runt omkring dig lyckliga i år- förboka nu. De första 100 som förbeställer får superfint drakbokmärke och jättepraktiska kokboksklämmor så att boken håller sig på rätt sida.

Draksekreteraren (Maria), Flamma och Drakkocken (jag)
Inte alls trötta och knasiga efter att ha gjort en drakkokbok…

1 comment on “Slottsdrakens kokbok- årets bok till 8-12 åringenAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *