Slowcookingskolan del 10- Vad är tryckkokning?

Okej, detta blev en lite motsägelsefull rubrik men ni är fler och fler som har en multicooker, alltså en maskin som du både kan köra slowcooking och tryckkokning och även så finns det en stekfunktion direkt i grytan. Vissa har även Sous vide- funktion, ångning mm. Jag ser att intresset för att använda tryckkokningsfunktionen ökar mer och mer så jag bestämde mig nu för att göra en del av Slowcookingskolan om det.

Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook och glöm inte att följa mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress ⬇⬇. Här kan du läsa om mina slowcookingböcker.

Vad innebär tryckkokning?
En tryckkokare är ett lufttätt slutet kärl som ger kortare koktider (som till exempel skulle tagit lång tid om du slökokat en rätt) eftersom kokningen sker vid högre tryck och temperatur än normalt. Genom att maskinen är slutet förhindras vätskan att koka bort som ånga, istället stiger trycket och därmed vätskans kokpunkt. Detta innebär att du t ex kan göra pulled pork på 50 min istället för 8 h genom slowcooking.

Detta innebär att om du nu (som jag 😊) är helt såld på slowcooking och insett dess fördelar utifrån både smak, elsmarthet (är kanske inte ett ord, men tycker det sa vara det nu) och att du kan använda väldigt billiga ingredienser för att få otrolig goda måltider men ibland inte hinner få till det med att laga maten i 8 h så finns det nu ett alternativ. Tryckkokning!

Maskinerna som finns i Sverige är framför allt Crock-Pot Express, Crock-Pot Turbo Express. Insta Pot är också en maskin som är jättestor i USA så om du letar recept så är detta också en tryckkokare.

Hur gör man?

Du lägger ner allt i grytan och sedan kan du välja ett förinställd program t ex MEAT och sedan ställa in tiden. Men du kan också välja manuellt. BROWN/SAUTEE är stekfunktionen som du använder om du vill steka något innan direkt i grytan (vilket är en superbra funktion).

Men du kan också välja Slowcooking så frukta inte 🙂

Elsnålmatlagning

Crock-Pot har gjort mätningar i hur mycket en slowcooker/multicooker drar och resultatet är galet bra. Slowcooking och tryckkokning är ett sådant elsmart sätt att laga mat så det är bara att fortsätta eller komma igång med detta.

Det viktiga är att om du ska tryckkocka så behöver receptet innehålla minst 2,5 dl vätska för att det ska fungera. Så om du ska laga vissa slowcookingrecept som har mindre vätska så kan du behöva lägga till vätska. T ex vatten.

Snabb omvandlingstabell

Slowcooking LÅG 4 h ➡ Tryckkokning 10 min

Slowcooking LÅG 6 h ➡ Tryckkokning 30 min

Slowcooking LÅG 8 h ➡ Tryckkokning 50 min

Här har du 18 st recept som du kan laga med tryckkokning:

Grytor

Köttfärsgryta med tomat, potatis, morot och palsternacka

Kalvgryta med rotsaker

Mustig chiligryta med sötpotatis, paprika och morot

Köttbullar

Spanska köttbullar i tomatsås

Köttbullsgryta med kantareller, morot, rödvin och grädde

Italienska köttbullar med vitlök och parmesan

Grekiska köttbullar

Soppor

Sötpotatissoppa med tomat, zucchini, kokosmjölk och jordnötssmör

Hedvigsoppa

Tacosoppa

Tomat och potatissoppa med bacon och creme fraiche

Klassisk köttsoppa

Pulled

Bahn mi

Pulled beef med mango chutney och curry med avokadodressing

Vegetariskt

Risotto

Linssoppa med rotfrukter toppad med halloumi

Potatis och purjolökssoppa

Linsbolognese med grekiska kryddor

0 comments on “Slowcookingskolan del 10- Vad är tryckkokning?Add yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *