Detta är en underbart smakrik och mustig chili med nötfärs som bas- sen tomat, sötpotatis, morot, paprika och lök som grönsaksbas och sedan ett gäng kryddor. Detta är en allt i ett gryta som du kan äta som den är med t ex gräddfil på toppen eller köra tacotillbehör som nachochips, grönsaker och gräddfil som tillbehör. Picklad rödlök är obligatoriskt och jag gjorde hemmagjorda tacochips men det går såklart bra med köpta.
![](http://lindasmathorna.se/wp-content/uploads/2019/08/bild1-1024x738.jpg)
Tips om man inte hinner/orkar pickla sin egen rödlök så finns det ofta i salladsbarer i mataffärer (där brukar även avocado och mango finnas) så till behören kan du köpa lätt där och bara göra grytan hemma. Vad som funkar för dig i vardagen 🙂
För mig är denna en perfekt mealprepprätt som genererar flera lunchlådor som passar utmärkt att värma i micro.
Mustig chili med sötpotatis, morötter och paprika och picklad rödlök
ca 6 portioner
800 g nötfärs
1 dl chilisås (eller ketchup om man vill göra den mildare)
3 burkar krossade tomater
3 köttbuljongtärningar
2 morötter, i mindre bitar
2 sötpotatis, i mindre bitar
2 röd paprika, skuren i bitar
2- 3 hackade vitlöksklyftor
0,5 dl balsamvinäger
0,5- 1 hackad chili eller 1 tsk chiliflakes
1 hackad gul lök
2 tsk spiskumming
2 tsk paprikapulver eller rökt paprikapulver
1,5 tsk salt
Peppar
Tillbehör:
Picklad rödlök (se recept nedan)
Tacochips- köpta eller hemmagjorda (se recept nedan)
Gröddfil
Mango
Avocado
Pressad lime
Gör så här:
Bryn färsen i stekpanna eller i Crock-Poten om du har den funktionen. Skala och hacka sötpotatis, morot och paprika och lägg ner i grytan. Lägg i resten av ingredienserna och kör enligt följande
Crock-Pot: 8- 10 h på låg alt 6-8 h på hög
Crock-Pot Express: 30 min tryckkokning
Picklad rödlök
2 rödlökar, finskivade (gärna med mandolin)
1 dl vatten
1 dl socker
0,5 dl ättika
Gör så här:
Skiva löken- blanda ihop lagen- lägg ner löken- låt stå gärna minst en timme innan servering
Hemmagjorda tacochips
4 tortillabröd
1 msk olja
Kryddor (typ- salt, spiskummin, paprika, vitlökspulver)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Klipp tortillabröden i mindre bitar och lägg ut på ett bakplåtspapper. Blanda runt med olja och kryddor. Kör i ugn ca 3-5 minuter.. håll koll så de inte blir brända
![](http://lindasmathorna.se/wp-content/uploads/2019/08/bild2-847x1024.jpg)
Slowcookingkokböcker
”Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
”Slowcooking- en introduktion och 80 recept som alla kan laga” beställ den via Isaberg förlag, Bokus och Adlibris
![](http://lindasmathorna.se/wp-content/uploads/2021/09/Slowcooking-i-vardagen-IV-1-725x1024.jpg)
![](http://lindasmathorna.se/wp-content/uploads/2021/09/slowcookerkokbok-768x1024.jpg)
![](http://lindasmathorna.se/wp-content/uploads/2021/09/kebab2-762x1024.jpg)
Kanonsida med alla bilder före o efter! Bra tips om olika pottor och dess funktioner. O bra förslag på variationer bland ingredienserna!!
Det som inte är bra är att sängsurfa in på din sida innan man ska sova.. Magen kurrar, det vattnas i munnen & jag går upp o kollar kryddskåpet efter chilipulver 😂😂.
Får ta ett par knäckemackor så jag kan sova 😋
Åh vad glad jag blir för din feedback 🤩😃 tack!! Förstår problemet med sängsurfning.. har samma problem 😂😂
Hej!
Stort tack för alla hörliga recept.
Vill använda soyafärs istället. Hur tänker du att det påverkar tiden?
Hej Jenny
Jag är lite dålig på vegetariska alternativ. Ska åtgärdas under hösten 😊 soyafärs tror jag inte tjänar på att gå länge. Jag skulle köra allt utom färsen under dagen och sen steka färsen och ha i den sista timmen. Berätta gärna hur det blev 😊👍
Tack Linda!
Gjorde nästan som du tipsade om. ☺️Stekte färsen (formbar färs av ärta var det jag hade hemma, inte soya som jag trodde) och blandade i och serverade direkt pga sen hemkomst. Resten av ingredienserna hade då gått på låg i sju timmar.
Jättegott!
Åh vad roligt att höra 😊 tack för att du berättar