Har du fått en slowcooker eller tryckkokare i julklapp?

Har du fått en slowcooke eller tryckkokare i julklapp? Grattis och välkommen till en fantastisk värld där maten fixar sig själv när du kan göra annat samtidigt som maten blir så god!

Jag har lagat med i slowcookers sedan 2015 och tryckkokare sen 2019 och detta har räddat mig och min matlogistik och jag lagar mat i min slowcooker och tryckkokare flera dagar i veckan året om. Så detta är en köksmaskiner som verkligen kommer till användning.

Följande är exempelt på hur jag använder den:
– Förbereder middagen till familjen: antingen genom att förbereda kvällen innan eller på förmiddagen. Sen kan du laga maten under dagen i slowcookern eller bara köra igång den i tryckkokaren när du kommer hem.
– Förbereder matlådor: kör ofta två olika rätter under söndagen som jag också kan varier med tillbehör så har jag luncher för hela veckan.
– Lagar nästan alltid mat i slowcookern eller tryckkokare när jag bjuder på middag. Så skönt att kunna fixa med annat när maten lagas i slowcookern. Stressen blir avsevärt mindre.

Jag har släppt tre böcker om slowcooking, och den första av dem har även tryckkokningsinstruktioner. Läs mer om dem här.

För att komma igång med din slowcooker eller tryckkokare så vill jag tipsa om Crock pot-skolan, där finns både receptvideos för både slowcooking och tryckkokning och sedan massa information för att hjälpa dig komma igång 🙂

Det är välidigt billigt att laga mat i slowcooker/tryckkokare. Dessa maskiner drar väldigt lite el och du kan använda billiga ingrediernser för att skapa magiskt goda maträtter. Här har jag ett samlingsinlägg med 50 billiga recept.

Här kommer några starttips:
1. Lämna slowcookern hemma själv! Ja, jag lämnar absolut min slowcooker när jag är borta. För mig är det en av de bästa sakerna med att laga mat på detta sätt. Min står på diskbänken och jag är noga med att inte ha något som står emot. 

2. Vad kan jag laga i en slowcooker eller tryckkokare?
Du kan laga i stort sett allt: Kött, gröt, kyckling, fisk, soppor, kanelbullar, grytor, vegetariskt… När du lär dig basreglerna så går det enklare att improvisera.

3. Steka eller inte steka?
Jag skulle säga det beror på två saker-personlig smak och tid. Jag gillar att steka för jag gillar ytan och den effekt det har på smaken. Men har jag inte tid- ner med allt och kör bara. Dock- om du använder rå lök- stek den först eller byt ut till 1 tsk lökpulver per lök. Rå lök som inte är stekt blir lätt besk i slowcookern.

4. Vätska– Ta mindre än du tror. kött ger av sig vätska och det är den skyn du vill ha som smaksättning så späd inte ut med vatten för mycket. Om du hittar ett grytrecept som du vill omvandla till ett slowcookerrecept så dra ner på vätska ca 1-2 del så brukar det blir bra

Så våga prova! och fråga, du kan alltid fråga mig via att kommentera inlägg eller ställa frågor via Instagram och Facebook och det finns många grupper på t ex Facebook där alla är så hjälpsamma.

Lycka till/ Linda

0 comments on “Har du fått en slowcooker eller tryckkokare i julklapp?Add yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *