Har du fått en slowcooker i julklapp?

Grattis och välkommen till en underbar värld av matlagning!

Du har säkert många frågor och jag har försökt samla vanliga frågor här. Hoppas de hjälper dig att komma igång på ett bra och lustfyllt sätt Slowcookerkokboken Slowcookerkokboken finns att köpa på Isaberg förlag, Bokus och Adlibris Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook

1. Lämna din slowcooker hemma själv! Ja, jag lämnar absolut min slowcooker när jag är borta. För mig är det största grejen med den. Min står på diskbänk och noga med att inte ha något som står emot. Den känner sig inte ensam… 😉 detta kan även vara för att jag är en ultranörd och har 3 st Crock-Pots så jag har som en lite familj… 🙂

2. Vad ska jag laga?

Du kan laga i stort sett allt… Kött, gröt, kyckling, fisk, paella, kanelbullar, soppa… Mitt tips är att du börjar med att följa recept som är anpassade för slowcookers. När du sedan lärt dig basreglerna så går det enklare att improvisera. Här har du min Crock-potreceptsamling på dryga 170 recept.

Gå gärna in på crockpot.se för receptinspiration

3. Steka eller inte steka?

Denna fråga är ofta uppe. Jag skulle säga det beror på två saker- personlig smak och tid. Jag gillar att steka för jag gillar ytan och den effekt det har på smaken. Men har jag inte tid-ner med allt och kör bara 😊

Grekisk gyros
4. Hur länge ska jag laga?

Första reglen! Alla crockpotar är lite olika precis som ugnar. De flesta recept du ser har tidsangivelser med 2 h intervaller t ex 6-8 h. Börja alltid med den kortaste tiden och se hur allt ser ut. Du lär dig nu hur din potta fungerar.

I grova drag:

  • Fetare kött som kycklinglår, fläskkarré, fläsklägg mm 3-4 h låg, 2-3 h på hög
  • Fisk-typ 1,5 – 2 h på låg

5. Grönsaker

Grönsaker blir super- rotsaker kokar inte sönder och smaken blir toppen. Kör bakpotatis, sötpotatis, rödbetor. Gör många vegetariska soppor med linser som kan stå typ hela dagen. Potatis och andra rotfrukter tar längre tid, typ 6-8h. Vissa grönsaker passar dock bäst att ha i sista 30 minuterna såsom broccoli, blomkål, paprika och purjolök.

6. Vätska!!!

Ta mindre än du tror.. kött ger av sig vätska och det är den du vill ha som smaksättning så späd inte ut med vatten för mycket. Obs! Om du kokar ris eller linser t ex som drar åt sig vätska så blir det en annan sak. Följ recepten noga då.

Turkisk pizza med slökokt köttfärsröra
7. Hur skiljer sig slowcooker-matlagning från annan matlagning? För mig är den överlägset största fördelen logistiken. Du behöver inte passa en platta, dock krävs det att du planerar lite i förväg. Crock-Poten har räddat många trötta småbarnsmiddagar. Ibland förbereder jag kvällen innan och ställer in i kylen för att sätta på den på morgonen, ibland kör jag igång den på morgonen innan jobbet och på helgerna brukar jag laga lunch och samtidigt sätta igång middagen. Prova och hitta ditt sätt att jobba 🙂 Jag har märkt att om jag ska laga mat på ”vanlig sätt” ni så blir jag mest stressad över att passa massa kastruller… 
Fiskgryta med saffran
Biff Stroganoff

10 comments on “Har du fått en slowcooker i julklapp?Add yours →

 1. Vilken jättebra blogg! Jag har haft min potta ett år men inte riktigt kommit igång än. Nu ska det bli ändring på det!
  Tack!

 2. Så bra att jag hittade fb gruppen och därigenom din blogg. Har inte hunnit prova min än eftersom jag fick den i jul. Tack för alla goda råd. Längtar tills i helgen. Då ska den få arbeta 😉

 3. Bästa sidan för Slow Cooking, tack vare denna som jag skaffade en.
  Stort tack för den och sluta aldrig uppdatera sidan med tips och recept😋

 4. Hej
  Är cricket pot och slow cooker samma grej. Fick min slow cooker i julklapp. Efter jag läst dina recept ska jag försöka komma igång. Jätte intressant att kolla dina recept.

 5. Fick min Crockpot i julklapp och redan gjort Pulled pork och Köttfärssås på lågtemperatur – supergott! Är ensam i hushållet så det blir många matlådor 🙂
  Men så skönt att ladda och sen klarar den sig hela dagen själv – toppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *