Dag 3- One week of slowcooking: Köttfärsgryta med svartvinbärssaft, svamp och créme fraiche

Ibland bara faller allt på plats! Detta var ett sånt recept! Jag låg och funderade på vad jag skulle laga under onsdagen i min ”One week of slowcooking” och detta bara ploppade upp i mitt huvud (gör ca 3 recept om dagen, jag har mååååååååånga recept att laga 🤩😂)

Jag har suttit och läst alla som har kommenterat än så länge i tävlingen på Facebook (där du kan vinna min första slowcookerkokbok) och tre saker återkommer ofta bland era önskemål om vad ni vill se mer av:

 • Grytor! Tror nästan alla skrivit grytor 😊🤩 det är ju en av slowcookerns absoluta bästa rätt och man kan göra grytor i 100000 olika former, så jag har redan kommit på typ 30 grytor som jag vill göra 😂 så mycket mat, så lite tid….
 • Vardagsmat som underlättar logistiken! Detta var nästan lika vanligt som grytor. Många börjar inse hur slowcookern kan hjälpa till i matlagningslogistiken. Min nya bok är helt dedikerad för detta och heter just ”Slowcooking i vardagen” och är uppbyggd på torkade kryddor, buljonger, minimalt med försteg och enkla råvaror som jag blandar på massa olika sätt. Och detta kommer definitivt komma mer av även på bloggen- det är ju så jag lagar mat själv till vardagen- ni får dock bara ta del av de lyckade experimenten 😂
 • Mer vegetariskt! Detta är verkligen ett område där jag vill börja utforska mer! Vilka vegetariska färser fungerar bäst? Hur funkar tofu i slowcookern? Jackfruit som pulled? Finns en hel värld att utforska och under denna vinter så tycker jag vi sätter vegetarisk matlagning i slowcookern på kartan på riktigt!

Köttfärsgryta med svartvinbärssaft, svamp och créme fraiche

4-6 portioner
500 g nötfärs
0,5 purjolök
150 g svamp (champinjoner, skogschampinjoner, kantareller, karl-johan eller vad du hittar i skogen eller i affären 😊 )
1 dl rött matlagninsvin
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 dl vatten
1,5 msk oxfond eller 1 smulad köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
Vitpeppar

På slutet:
4 dl créme fraiche

Gör så här:
– Bryn färsen och purjolöken i en stekpanna eller direkt i din slowcooker om du har den funktionen.
– Om du har kantareller och/eller karl-johansvamp, förväll dem i en stekpanna så vätskan försvinner- Champinjoner brukar jag bara lägger ner utan att försteka.
– Lägg ner resten av ingredienserna och kör på LÅG i 7-8 h eller HÖG i 5-6 h.
– Blanda ner créme fraichen och kör på HÖG i 30 minuter medan du fixar tillbehören.
.- Servera med kokt potatis, kokt havreris eller kokt ris.

Slowcooking 2021!! Detta händer 🙂

psst…i vinter kommer även min ljudbok om slowcooking…

Slowcooking- en introduktion och 80 recept som alla kan laga finnas att beställa på Isaberg förlag, Bokus och Adlibris

6 comments on “Dag 3- One week of slowcooking: Köttfärsgryta med svartvinbärssaft, svamp och créme fraicheAdd yours →

 1. Hej
  Har testat denna ”Köttfärsgryta med svartvinbärssaft, svamp och crème fraiche” och har gjord som där står i uppskriften och undrar om varför det blev mycket väska och använda ändå 1 kg nötfärs i stället för 500 g men samma kvantitet av dem övriga ingredienser.
  Har gjord flera av din uppskrifter och det har blivet bra.
  Har en Crock-Pot DuraCeramic 5 L.
  Mvh
  Otto

  1. Hej Otto
   Det kan vara så att ju mer köttfärs du använder desto mer vätska, köttfärs avger vätska och ibland kan det vara olika hur mycket vätska kött avger så det kan bli olika stora mängder ibland. Hoppas det blev gott iallafall 🙂

 2. Den här grytan gjordes igår i en express. Supergod!
  Jag hade ingen svartvinbärs dricka hemma, så jag tog 1-1.5 msk svartvinbärsgele och komplettera med vatten upp till en dl.
  Jag stekte allt i grytan. För själva tillagningen satte jag 30 högt tryck. Sedan blandade jag i 3-4 dl gräddfil och körde brown/sauté (utan lock) i 30 min. För dem som vill ha det lite mer ”såsigt” är det bara att dra ner brown/sauté tiden tills det känns lagom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *