Om någon skulle fråga mig hur höst smakar skulle jag säga att det är denna gryta! Jag lyckades äntligen ta mig ut i skogen och hittade trattkantareller. Att vara ute i skogen och plocka svamp är för mig total mindfullness. Hjärnan är bara inställd på att leta svamp och sedan lyckan när man ser de små rackarna… och så är det ju gott till typ allt…
Nu hade jag vildsvin i denna gryta men man kan ha älg eller nöthögrev också.
Lindas mathörna på Facebook och Instagram
Vildsvinsgryta med kantareller
6-8 portioner
800 g grytbitar av vildsvin (eller älg)
ca 1 liter kantareller (jag blandade i champinjoner oxå)
2 morötter, skivade i slantar
1 gul lök
1, 5 dl vatten
1 dl rött vin eller matlagningsvin
1 kalvbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
2 msk tomatpuré
1 Pressad vitlöksklyfta
2 tsk timjan
2 msk svartvinbärsgele
Salt och peppar
Att ha i senare:
2 dl grädde
Gör så här:
Bryn köttet i stekpanna i smör. Stek svampen tills vätskan har kokat bort och lägg ner den hackade löken, ha i smör och fräs lök och svamp någon minut.
Lägg ner allt i sin slowcooker förutom grädden. Sätt på låg i ca 6 h. Häll i grädden och sätt på hög i 30 minuter.
Servera med hemma gjord potatismos, gräddsås, svartvinbärsgelé och grönsaker
Hemmagjord potatismos
6-8 kokta potatiser
Mosa tillsammans med 2 msk smör och sedan mjölk eller grädde tills önskad konsistens, Smaka av med salt och vitlökspulver
Andra grytor om är fantastiska är
– Lyxig burgundisk gryta med rödvin
– Chiligryta med sötpotatis
– Indisk lammgryta med chili, kanel och kardemumma
Kokböcker och ljudbok från Lindas Mathörna– LÄS MER HÄR
1 comment on “Vildsvinsgryta med kantareller”Add yours →