Världens mat: Persiska köttbullar i tomatsås

Nästa recept i serien Världens Mat är persiska köttbullar kokade i tomatsås. Köttbullar blir så löjligt bra i din Crock-Pot och det är så enkelt att göra dem. Jag försöker göra alla dessa recept så enkla som möjligt så alla kan laga dem. Så om det är någon krydda som saknas för hardcorematlagarna eller om vissa rätter inte stämmer överens med hur dina föräldrar lagade det så ber jag om förståelse 🙂

Du har väl inte missat att du kan vinna en Multifunktionell Crock-Pot via min Facebooksida– sista tävlingsdag är på söndag!

Dessa köttbullar är kryddade med curry, gurkmeja, vitlök och tranbär vilket gör allt väldigt smakrikt utan att vara starkt. Men vill man slänga i extra mycket chiliflakes så gär man såklart det. Jag valde att använda havregryn som bindningsmedel vilket fungerar utmärkt. Men vill du ha ströbröd eller något annat så går det utmärkt. Du kan använda kokt ris (2 dl) i färsen också som bindingsingrediens.

Persiska köttbullar i tomatsås

800 g nötfärs eller 50/50 av lamm och nöt

0,5 dl havregryn som du smular sönder lite med fingrarna

1 dl vatten

1 dl mjölk

1 finriven gul lök

finhackad vitlöksklyfta

1 msk persilja

1 ägg

2 tsk gurkmeja

2 tsk curry

1,5 tsk salt

1 dl grovhackade tranbär

  • Tomatsås:

800 g krossade tomater

2 finhackade vitlöksklyftor

1 dl tomatpuré

1 tsk äppelcidervinäger

0, 5 grönsaksbuljongtärning, smulad

0, 5 – 1 tsk chiliflakes

1 tsk socker

1 dl vatten

1 tsk salt och svartpeppar

Till servering
Ris
Valnötter
Tranbär

Gör så här:

  1. Blanda havregryn med vätskan, ägget och kryddorna. Låt stå ca 5 minuter så det sväller lite. Blanda i färsen och balnda väl och rulla bullarna
  2. Gör tomatsåsen genom att bara lägga ner alla allt i din Crock-Pot och rör runt.
  3. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen
  4. Kör på låg i 5-7 h
  5. Servera med ris och smula valnötter och tranbär över
  6. Njut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *