2022 i en slowcooker- årskrönika

Det är alltid så himla roligt att få skriva en årskrönika utifrån mat jag lagat. Detta år har varit mycket mumsigt mat i kombination med nya utmaningar (som om inte covid räckte) med krig, elpriser, matpriser och annat som har krävt att man tänker om när det gäller vissa saker.

Tack och lov så är din slowcooker kanon när det gäller både matpriser och elpriser då slowcookers och tryckkokare drar minimalt med el och mat du lagar ofta inte är så dyr och du kan lätt använda det du har i kyl, frys och skafferi för att skapa fantastiskt goda måltider. Här kan du läsa på Crock-Pots hemsida om hur elsnåla dessa fantastiska maskiner är.

2022 var verkligen en berg och dalbana mellan lycka och utmaningar. Jag släppte visst två böcker 😂😱- Kom i form med din slowcooker och Slottsdrakens kokbok tillsammans med min författarvän Maria Byqvist. Samtidigt så när äntligen pandemin lättade så stod vi inför krig nära oss och att igen göra stora beteendeförändringar kopplat till mat och elförbrukning.

Jag är hälsopedagog och vet att när man ska göra en beteendeförändring så är det energikostsamt och tar mycket tankeverksamhet, men när det leder till det något positivit så är det ofta lustfyllt. Nu har vi fått göra en mängd gigantiska beteendeförändringar pga pandemier, krig, ökade matpriser och elkostnader under 3 års. Vi har fått jobba mer eller blivit av med jobbet, vi har fått ändra vårt sätt att umgås, många har jobbat hemifrån, ändrat våra resvanor, inte kramas, laga annat mat och fixa raggstrumpor för att vi ska ha mindra varmt i hemmet. Vi har slutat bada utan duschar mer, vi tänker på att inte slänga mat osv. Och även om vissa beteendeförändringar är bra för oss generellt (t ex slänga mindra mat, spara el och många fått möjlighet att jobba mer hemifrån vilket minskat mycket stress) så är fortfarande beteendeförändringen kostsamt i energi. Så om just du känt dig extra trött och lite deppig under hösten så är det egentligen en helt rimlig reaktion på de sista åren. Så var snäll mot dig själv, du är aldrig ensam även om man ofta tror det ❤❤

Så gör de där små sakerna som ger dig energi- för mig är det att laga mat ❤

Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook och glöm inte att följa mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress ⬇⬇. Här kan du läsa om mina slowcookingböcker.

Januari- billigt, vego, bak och no waste

Mitt första recept var denna fantastiskt goda pulled chicken i öl med chipolte. Sen började jag försöka baka i slowcookern och efter ett gäng fail, med er hejande på mig, så lyckades jag och att baka i slowcookern är verkligen så elsmart du kan vara just nu så gå in på Slowcookingskolan- baktema och börja prova :).

Sen gjorde jag denna magiskt goda sydamerikanska pulled beef med chipolte, apelsin och spiskummin och vi körde billiga vegorätter i fattiga januari. Jag gjorde även detta inlägg om No waste-slowcooking för att verkligen ta vara på det vi köper och det var till och med innan matpriserna skenade. Så in även där och läs 🙂

Februari- världens smaker och testar vegofärs

Jag älskar ju att laga mat från världens alla hörn och i februari så provade jag att laga Maklobe och klassikern dandan-nudlar vilket blev amazing!

Jag provade även att laga köttfärssås på vegofärs vilket var en stor hit och nu blev det jätteenkelt att laga mera vego i slowcookern.

Sen avslutade jag med ett recept som slog nästan rekord på antal visningar- helstekt kyckling med potatis och morötter. Ni älskar verkligen enkel och god mat- I love it!!

Mars- påsk och paj

Påsken kom tidigt 2022 och jag kom på ett nytt lammrecept med lammstek på en ratatouillebädd med potatis i slowcookern toppad med chevrè som blev helt magisk. Jag gjorde även ett påsktemaavsnitt på slowcookingskolan 🙂

Jag fortsatte med min pajturne och gjorde paj på vegofärs som blev galet god.

Sen gjorde jag en riktigt enkel och god kycklinggryta med ajvar som blev kanon!

April- pulled och våriga recept

Starten på april blev detta magiskt goda och fräscha pulled lamm med citron, honung, timjan och balsamvinäger med fetaost och picklad rödbeta som kickade igång vårkänslorna ordentligt.

Jag gjorde sen majskolvar i slowcookern vilket blev kanon och sen gjorde jag en perfekt brunchrätt med tomat, pesto och ägg.

Maj- köttfärslimpa, kycklingwraps, ramensoppa och next level tacos

Maj betyder att det börjar bli dags att tänka på utflykter och ladda inför sommarmys på stranden där vi ofta hänger på sommaren. Jag gjorde en grym ceasarwrap på slökokt kyckling som blev favoriten.

Sedan gick jag loss i en asiatisk butik och köpte massa saker som jag inte visste vad jag skulle göra av så det blev en ramensoppa med shitake och nötfärs.

Sen gjorde jag kanske det godaste tacoreceptet med chipolte och öl och även en sjukt god salsasås som man kan använda till typ allt.

Peaken blev dock denna galet goda köttfärslimpa med svartvinbärssaft, potatis och morötter vilket fick mig att inse att svartvinbärssaft kan man verkligen använda för att höja smaker i många rätter.

Juni- spanska köttbullar, pulledchickenwrap och färskpotatis

Dessa spanska köttbullar blev helt magiska och fick sedan vara med i min nya kokbok ”Kom i form med din slowcooker” som jag gick ut med i juni att den skulle komma lagom till bokmässan.

Jag gjorde en grymt god pulled chicken wrap med parmaskinka som passar perfekt till sommarlunchen och en tomat och pestoröra som passad till omelett, pasta, ris, till grillat, ja egentligen allt du kan komma på 🤩.

Sedan gjorde jag en ny färskpotatis rätt med lök och sparris som blev kanonmumsig!

Juli- pulled pork och semester

Under juli gjordes inte jättemånga recept då jag hade semester och njöt lite extra av att äta sushi och sallader- t ex en sallad med vattenmelon, fetaost och granatäpple 🙂 men gjorde denna grymt goda pulled pork med citron, myntasås och pistagenötter som knockade alla i familjen. Vi har nog aldrig badat så mycket som vi gjorde i somras- underbart!

Augusti- kickar igång slowcookingsäsongen med kebabgrytor, köttfärsås och morötter och börjar baka bröd.

Alla vet ju att man inte kan göra för många recept på köttfärssås och denna version med skogschampinjoner och svartvinbärssaft blev såååå god och denna morotsmaxade köttfärsås tog avstamp i en mer säsongbetonad medvetenhet att verkligen försöka laga efter årstid.

Sen gjode jag en kebabgryta på nötfärs som blev grym och med fokus på världens smaker gjorde jag en pulled pork med hoisinsås som jag åt med den totalt beroendeframkallade ingefärspicklade morot och purjolök.

Jag känner att bröd blir så sjukt dyrt att jag börjar baka eget bröd där detta bröd blev en stor favorit. En enkel filmjölkslimpa med aprikoser.

September- föreläsningar och boksläpp på bokmässan och massa mat

September var så rolig! Jag var på MATmässa i Växsjö och fick prata slowcooking med massa härliga människor.

Det mest populära receptet denna månad var uten tvekan Hedvigsoppan vars visninsstatistik slog i taket. Jag började även uppdatera mina recept med tryckkokningsinstruktioner efter att många önskat det 😊

Jag gjorde en indisk vegogryta och en av mina nya favoritrecept- en grekisk giouvetsi (köttgryta med risonipasta) i slowcookern som totalt knäckte mig 😍.

Jag var på bokmässan i Göteborg och släppte min tredje slowcookingkokbok ”Kom i form med din slowcooker” och bjöd på chokladkaka med tryffel vilket blev vansinnigt uppskattat.

Sedan började det verkligen märkas i plånboken att matpriserna rusade iväg så jag gjorde denna pastasås på morot och bönor som räddar din vardagsskonomi.

Oktober- pulled pork, moussala och mera bröd

Pulled pork med apelsinjos, honung, vitlök och oregano var en så bra idé på en enkel och smakrik rätt som jag åt i hembakta bröd.

Jag fortsatte med grekisk mat och gjorde en grymt god moussaka med fetaost . Även köttfärssåskavalkaden fortsatte och jag gjorde en fantastiskt god köttfärssås med oregano och bacon.

För att få in lite vego så gjorde jag en sötpotatissoppa med tomat, kokosmjölk, zucchini och jordnötssmör som verkligen värmde när det blåste till.

Jag fortsatte baka och gjorde egna durumkorvbröd som blev grymt goda och varianter på filmjölksbrödet som det här med aprikoser och äpple som blev så saftigt och gott.

November- Slottsdrakens kokbok, köttbullsturné och soppor

Att jag fick möjlighet att göra en kokbok för barn med en busig drake och att kunna göra den så tillgänglig som möjligt med tanke på barn med ADHD, autism, dyslexi och andra funktionsnedsättningar var en resa som jag är så tacksam för att jag fick göra. Recept blandade med sagor om draken Flamma gör att boken fått mycket uppmärksamhet och hoppas kunna nå många barn som kan upptäcka glädjen i köket.

I matväg så blev det mycket köttbullar. Jag gjorde en köttbullsgryta med bacon, rödvin, kantareller och grädde som knäckte mig och sedan ett nytt julrecept på köttbullar som blev så uppskattat av er 🥰. Det bästa som finns är när jag gjort ett recept som lagas och uppskattas. Det är sann lycka i mitt liv 🥰.

Soppor som rödbetssoppa med fetaost, bacon och dadeltopping och potatis-, palsternacks och purjolökssoppa med nöt och dadeltopping värmde i novembermörkret och jag blev besatt av dadlar så bakade såklart ett filmjölksbröd med dadlar och solroskärnor.

December- julmustgalen och fräscha recept för att ladda för 2023

Jag har historiskt lagat mycket julmat med glögg men fick tips av en av mina följare att testa julmust och eftersom jag aldrig kan göra något lite grann så stoppade jag i julmust i allt i några veckor 😂😊.

Köttbullar med julmust, köttgryta med julmust och köttfärssås med julmust blev resultatet och har några kvar att laga till nästa år 🤩.

Sedan delade jag två av mina recept från nya Kom i form med din slowcooker- kokboken som jag inte kunde låta bli att dela för de är så galet goda. Pulled beef med apelsin med picklad rödkål på saffransbröd och thaiinspirerad pulled beef med mangosallad med salladslök, lime och vitlök uppskattades verkligen av er 😊

Jag är så pepp för 2023 och nu när jag känner mig komplett som människa igen med små tassar i huset (var hundlös i 3 år efter ett liv av hundar, det gick inte) så har jag ca 400 recept som ligger i mina utkast att laga och flera så roliga projekt på G som jag verkligen hoppas att ni ska uppskatta.

Önskar DIG ett fantastiskt 2023! Let´s be happy and cook ❤❤

0 comments on “2022 i en slowcooker- årskrönikaAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *