🍂🍂Gör den bara!! Högrev, kantareller, rödvin, palsternacka, morot, timjan…. och nu förstår du varför detta är grytan som jag kommer äta i höst typ varje helg! Du kan lätt göra den vegetarisk genom att byta ut köttet mot kålrot i bitar. Den blir extra lyxig av grädden du har i på slutet, här kan du såklart använda havre- eller sojagrädde.
Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook och glöm inte att följa mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress ⬇⬇. Läs om mina slowcookingkokböcker här.
Höstgryta med kantareller, rotfrukter och lingon
6 portioner
1 kg kött, t ex högrev av nöt eller älg skuren i bitar ALT 600 g kålrot i bitar för en vegetariskt rätt
1 palsternacka, skalad och skuren i bitar
3 morötter, skalade och skurna i bitar
200 g färsk svamp, gärna trattkantareller
0,5 purjolök, skuren i mindre bitar
2 tsk kinesisk soja
2 dl rödvin alt rött matlagningsvin
3 dl vatten (5 dl om du gör den i gryta på spis)
1 köttbuljongtärning, skuren i mindre bitar
1 msk rödvinsvinäger
1,5 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbärsgelé
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
På slutet
2 dl grädde eller havre- eller sojagrädde
Topping
Lingon
Servera med kokt potatis, potatismos eller ris
Gör så här:
– Bryn köttbitarna, purjolök och svamp i en stekpanna eller direkt i din slowcooker/tryckkokare/gryta på spis. Om du gör en vegetariskt rätt, bryn kålrot, purjolök och svamp istället.
Slowcooking: Lägg ner allt i din slowcooker och kör på LÅG i 8-10 h eller HÖG i 5-7 h.
Tryckkokare: Lägg ner allt i din tryckkokare och kör på MEAT/STEW i 55 minuter
Gryta på spis: Lägg ner allt i grytan och koka på låg värme i ca 55-60 minuter.
När det är dags att äta, häll i grädde och låt grytan bli varm och smaka av.
Servera med lingon och valfritt tillbehör.
Kokböcker och ljudbok från Lindas Mathörna– LÄS MER HÄR
Jag gjorde varianten utan kött och jösses vad gott det var! Den kommer vi att äta många fler gånger.
Åh vad roligt att höra 🤩🤩❤️