Slowcookingskolan del 1- Vad är slowcooking?

Betalt samarbete med Crock-Pot och reklam för Crock-Pot

Välkommen till Slowcookingskolan! Detta kommer vara en längre serie av blogginlägg där jag fokuserar på olika aspekter av slowcooking som exempelvis: hur gör jag med vätska, hur ska jag krydda, hur konverterar jag recept, slowcooking för dig som har barn, när det ska vara billigt, världens mat…

Som du börjar inse så finns det så mycket att berätta om och jag kommer lägga till ämnen allt eftersom jag lär mig vad just du behöver. Så kommentera gärna i inlägget vad du vill veta om slowcooking så ska jag försöka få in det i denna serie.

Slowcooking innebär att du lagar mat under lång tid på lägre värme. Man kan även kalla det långkok eller slökok men slowcooking har blivit det begrepp som används mest, just när vi pratar om att laga mat i en slowcooker.

Varför ska jag laga mat i en slowcooker

– Matlagning i slowcooker hjälper dig med matlogistiken i vardagen. Du kan förbereda din middag på morgonen (eller kvällen innan), kör igång den på morgonen och simsalabim så är middagen klar när det är dags att äta. Detta är det absolut bästa enligt mig med slowcooking, jag klarar inte vardagsmatlogisitken utan mina slowcookers!

– Du får fram smaker i råvaror som kommer fram när mat lagas länge på låg värme. En sån ”vanlig” rätt som köttfärssås blir galet god när den får gå länge i slowcookern.

– Du behöver inte vara erfaren i köket. Det är väldigt enkelt att laga mat i en slowcooker. Du behöver inte passa tider som t ex om du lagar något i ugn eller på spis. Maten sköter sig själv och sedan äter du- kan inte bli bättre!

Vad är en slowcooker

En slowcooker är en elektrisk gryta med en innergryta, oftast i keramik, som du pluggar in i ett eluttag och sedan lagar du maten på lägre värme under lång tid. Det finns många olika modeller från många olika märken och de kan kosta allt ifrån 300:- till 2000:- Basinställningarna är dock samma för de flesta modeller. Googla på slowcooker så kommer du få en armé med olika modeller att välja mellan.

Så här kan en innergryta se ut i keramik. Jag upplever att keramikgrytan håller väldigt bra och du kan diska den i maskin vilket är en stor fördel.

Nu får alla mina följare 10 % rabatt på alla Crock-Potmaskiner 🙂 hur bra liksom 🤩

Du får 10 % på Crock-Pot-maskiner via deras webbshop ange koden Linda10% när du beställer

Det man ska tänka på när man väljer en slowcooker är:

Hur stor slowcooker ska jag ha?

Det finns allt från 2,4 liters till 7 liters.

Vilka funktioner vill jag ha?

Jag brukar dela upp slowcooker modellerna i tre olika kategorier, oavsett tillverkare och märke.

  • Slowcooker-modeller som har en innergryta av keramik och har grundfunktionerna LÅG, HÖG och värmehållning. Detta är en mer basic modell men enligt min erfarenhet håller dessa modeller länge och du kan diska dem i diskmaskinen.

Var ska jag ställa min slowcooker?

Det viktiga är att inget ligger emot den när den är igång. Jag har ju flera för jag är en ultranörd 😂 så en står på diskbänken och den andra på träbänken bredvid. (jag hade tre framme samtidigt men av någon märklig anledning så tyckte min man att två räckte… skumt…)

Vad kan jag laga i min slowcooker

Du kan laga allt! Jag lagar grytor, bakar, gör omelett, värmer korv till barnen och gör röror och chutneys. Jag blir helt ärligt stressad om jag ska laga mat på spisen nu för tiden. Då krävs det att jag har koll på potatisen i en kastrull, grönsaker i en annan kastrull, köttfärsbiffar som steks i en stekpanna och sås som ska röras om i en tredje kastrull.

Min första rätt i min slowcooker var pulled chicken på kycklinglårfile med en enkel BBQ- inspirerad sås som jag åt med ris, sallad och pickad rödlök. Sen var jag såld! Inte bara för att det var supergott, jag kunde variera kycklingen på så många olika sätt. En dag åt jag med ris, nästa dag med klyftpotatis och sen tog jag med ett pitabröd med grönsaker till jobbet dagen efter det. En bas med många serveringsvariationer, det kan inte bli så mycket bättre än det.

I inlägget ovan finns även exempel på ett gäng misstag jag gjorde när jag började med slowcooking.

Slowcookingens historia

Att laga mat under längre tid är en av det mest urgamla sättet att laga mat på i världen. En anledning är att man genom denna tillagningsmetod tar tillvara på alla delar på djuren och ofta helstekte du ett helt djur t ex en gris, get eller varan för att sedan samlas runt maten hela familjen.

Långkok i världen kan t ex vara marockanska grytor i taginekärl, lergrytor som grävs ner bland kol, italienska tomatsåser som får stå i flera dagar… det finns så mycket långkok i världen!

Med din slowcooker blir detta också ett enkelt sätt att variera din matlagning på många olika sätt. Recepten kommer aldrig att ta slut.

Här hittar du recept under kategorin Världens mat.

Hur lär jag mig laga mat i slowcookern?

Det finns många matbloggare som har recept för slowcooking, det finns även många superbra Facebookgrupper dår man kan ställa frågor och lägga upp recept för andra att laga. En sådan grupp är jag moderator i och har över 20 000 medlemmar. Gå gärna med här

Jag har även släppt tre slowcookingkokböcker som är de enda på svenska, läs mer här

Det är lite som att man behöver lära sig en annan rytm när man lagar mat i slowcookern för man behöver tänka i förväg och planera för att just få till maten. Men när du får in rytmen så kommer detta att revolutionera din matvardag!

Det var det första inlägget i denna serie, hoppas du lärde dig något och när alla delar är publicerade så kommer du vara väl rustad för att bli en proffs på slowcooking 🤩🤩

Exempel på receptkategorier på min blogg

Kött
Kyckling
Vegetariskt
Pulled
Grytor


3 comments on “Slowcookingskolan del 1- Vad är slowcooking?Add yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *