Här kommer det första receptet efter Världens mat-tävlingen där det vinnande landet var Etiopien. Jag kunde såklart inte välja, det var för många goda recept så det blev två rätter. Först ut är denna lammgryta som blev en riktig hit bland kidsen vilket var väldigt roligt.
Du behöver lägga en stund på att steka lök och kryddor innan du drar igång den för bästa resultat men det är så värt det, smakerna blir mycket fylligare och djupare när du gör detta steg. I det klassiska etiopiska köket så äter du typ allt med Injerabröd men jag hade inte riktigt tid att baka så jag körde på Naanbröd vilket blev jättegott.
Kycklingrätten jag lagade var en rätt som heter Doro Wat med kycklingben och ägg- jag kommer lägga upp det receptet också såklart inom kort.
Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook och glöm inte att följa mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress ⬇⬇. Här kan du läsa om mina slowcookingböcker.
Etiopisk lammgryta i slowcookern
6 portioner
800 g benfritt lammkött skuret i mindre bitar
3 st lökar (gul eller röd lök, jag använde röd lök), hackade
400 g krossad tomat
3 dl vatten
2-3 msk färdig berberekrydda eller så kan du använda kryddor enligt nedan ⬇
5 st vitlöksklyftor, hackade
1, 5 msk riven färsk ingefära
3 msk tomatpuré
1 tsk korianderpulver
1 tsk salt
Svartpeppar
För stekning
2-3 msk rapsolja
Istället för berberekrydda
0,5 krm malen nejlika
1 krm lökpulver
1 krm – 2 tsk chilipulver (helt efter egen önskan på hur starkt man vill ha det)
2 msk paprikapulver
1 krm muskot
1 krm kanel
1 krm vitlökspulver
1 krm kardemumma
Serveringsförslag:
Naanbröd eller libabröd
Kokt ris
Gör så här:
- Stek löken på medelhög värme i rätt generöst med olja tills den blir mjuk och börjar bli lite karameliserad. Rör om med jämna mellanrum.
- Tillsätt berberekrydda eller kryddblandningen och stek i några minuter till. Ju längre du steker desto bättre så lägg gärna extra tid på detta. Tillsätt ingefära och vitlök med lök och berbereblandningen och stek i ca 5 min till.
- Lägg ner lök- och kryddblandningen i slowcookern.
- Stek köttet i stekpannan i olja så den får lite färg runt om och lägg sedan ner köttet i slowcookern.
- Häll i vatten, krossade tomater, tomatpuré, koriander, salt och peppar och rör om.
- Kör på LÅG i 7-8 h eller HÖG i 5-6 h.
- Servera med ris och naanbröd eller liba bröd.
Kokböcker, ljudböcker och Slowcookingskolan från Lindas Mathörna
”Slowcooking- en introduktion och 80 recept som alla kan laga” beställ den via Isaberg förlag, Bokus och Adlibris
Vet du inte var du ska börja? Vill du se bredden av allt du kan laga i din slowcooker? Då är detta kokboken för dig.
”Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Hur får du vardagslogistiken att går ihop? Denna bok hjälper dig till en godare och mindre stressad matvardag
”Kom i form med din slowcooker”– beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Kaloriberäknade recept som gör dig lycklig.
Ljudbok ”Slowcooking – en resa till en lättare och godare matvardag” finns nu på Bokus, Adlibris, Storytel, Bookbeat, Nexatory till exempel.
Slowcookingskolan– här lär du dig allt du behöver veta för att komma igång med slowcooking
Denna gryta var nog bland det godaste jag ätit. Kommer att lagas mååånga gånger här hemma från och med nu ! Vår nya favorit.
Ska dock vara lite försiktig med ingefäran nästa gång. Vart lite på gränsen starkt nu.
Men åhhhh! Gud vad glad jag blir Göran 🥰🥰🙏🙏🙏🙏