Butter chicken i slowcookern

Denna rätt är legendarisk och jag tror nästa alla som lagar mat i slowcooker har en egen variant på Butter chicken. Jag har gjort många varianter men denna är min absoluta favorit.

Butter chicken <3

Följ mig även på Instagram och Facebook för recept, tips och trix för matlagning i vardagen.

Butter chicken
6-8 portioner

1 kg kycklinglårfileer
1 st stor gul lök
2 st vitlöksklyftor
1,5 msk färsk riven ingefära
0,5 st chilifrukt eller 1 – 2 tsk chiliflakes beroende på önskad hetta
0,5 msk gurkmeja
1 msk mald koriander
1 msk mald spiskummin
1 tsk curry
2 msk tomatpuré
1 pressad lime
1 st burk med krossade tomater,
1 dl kokosmjölk eller kokosgrädde
1 msk socker eller valfri sötning
50 – 75 g smör
1 tsk salt

Smör att steka i

Tillbehör
Ris
Mango
Koriander
Lime

Gör så här:
Bryn chili, lök, vitlök och curry, gurkmejakoriander och spiskummin med smör på medelstark värme direkt i din slowcooker om du har den funktionen annars i en stekpanna. Ta upp allt ur grytan.

Bryn sedan kycklingen (Om du har tidspress så kan du såklart hoppa över detta steg och bara lägga ner den, dock om du inte hinner steka något, hoppa över den gula löken, dem blir lite ”sur” om man inte steker den först). Lägg i chili/lök/kryddblandningen och lägg i resten av ingredienserna och kör i 4-5 h på låg eller 3-4 h på hög

Kokböcker, ljudböcker och Slowcookingskolan från Lindas Mathörna

Kokbok 📚 ”Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Hur får du vardagslogistiken att går ihop? Denna bok hjälper dig till en godare och mindre stressad matvardag

Kokbok 📚 ”Slowcooking- en introduktion och 80 recept som alla kan laga beställ den via Isaberg förlag, Bokus och Adlibris
Vet du inte var du ska börja? Vill du se bredden av allt du kan laga i din slowcooker och tryckkokare? Då är detta kokboken för dig.

Ljudbok 🎵 Slowcooking – en resa till en lättare och godare matvardag finns nu på Bokus, Adlibris, Storytel, Bookbeat, Nexatory till exempel.

Slowcookingskolan– här lär du dig allt du behöver veta för att komma igång med slowcooking

17 comments on “Butter chicken i slowcookernAdd yours →

 1. Gjorde denna idag och vilka goda smaker. Tack för receptet.

  Har dock en fundering. Har en stor crockpot och tinade och stekte kycklingen först som du föreslog. Körde på låg och redan efter drygt 2h hade kycklingen nått 73 grader.

  Har läst att olika det tar olika lång tid beroende på vilken pott man har men blir så förvånad att det går så mycket snabbare än vad som står på recepten.

  1. Hej Johanna 😊 vad roligt att du gillade den. Ja det kan vara väldigt olika beroende på modell och storlek på kyckling mm. Det är bra att börja på det lägsta (och som du kanske ännu kortare tid) för att veta hur din slowcooker fungerar. Lycka till och hör av dig om du har frågor 😊

 2. Hej,
  Jag tänkte jag ska testa din butterchicken.
  Vilken typ av curry använder du? Gul madras, garam masala, röd?
  Tack för svar.
  Mvh Anna

  1. Hej Anna
   Jag använder i detta recept vanligt gul currypulver 😊.men du kan säkert prova med röd eller gul currypasta.. 👍😊

 3. Hej!
  Gjorde denna – mkt god.
  En fråga dock. Har du allt snör (dvs 50-75 g) o steka i i börja . Eller steker du i lite snör o sen lägger i 50-75 i grytan?
  Tyckte den blev behövde ”koka ner” lite- berodde det på att jag körde på hög och inte låg tror du?

  1. Jag körde allt smör när jag stekte så blir det även lite brynt smak på det 🙂 Det blir mycket vätska av den, man kan reda lite med maizenaredning eller om man kör den i Express så kan man koka några minuter för att koka ner den

 4. Premiär med min nya Crockpot Express. Jösses, vad gott det blev! Hade inte gurkmeja och lime, men det blev så läckert ändå. Jasminris till. Den här rätten kommer jag att laga igen. Tack för receptet!

 5. Hej, tänkte laga denna idag dock undrar jag över smöret. Du har dels skrivit 50-75 gram smör dels smör att steka i. Vad för jag med 50-75 gram smör som man inte steker i?

  1. Du kan använda den angivna mängden smör och ta en del att steka i. Ibland kör jag allt smör och steker kycklingen i den, blir lite brynt smak på smöret då. Supergott!

 6. Hej.
  En fråga i allmänhet när det kommer till kyckling i crockpot och man steker på den i crockpoten. Det kommer väldigt mycket vätska ur kycklingen, ska man hälla ut den vätskan?

  1. Du har helt rätt, jag brukar då istället inte ha i så mycket vätska i recepten just för att både kött och kyckling avger mycket vätska. Du kan absolut ösa bort lite om du tycker det blir för mycket 🙂

 7. Hej
  Bästa receptet! Har nu fått en express och är van att slökoka den. Hur länge ska jag köra i expressen med tryckkokning- sådär 35-40 min?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *