Världens mat: Grekland och gyros

Sommaren är räddad! Med bara några få ingredienser och 5 min prepp så har du en fantastisk gyros som passar perfekt för varma sommarkvällar!

Eftersom jag precis kommit hem från Grekland och har typ badat i tzatziki och fetaost så var jag ju tvungen att leka med min Crock-Pot och det jag köpt- gyroskrydda, timjanhonung och olivolja 😀👍 Det blev så galet gott! Servera i pitabröd eller tortillabröd eller med pommes, det blir kanon oavsett!

Du vet väl förrensten om att Lindas mathörna finns både på Facebook och Instagram 🙂

Gyros på fläskytterfilé
1 kg fläskytterfilé
2 tsk salt
2 msk färdig gyroskrydda (eller gör en kryddblandning på 0,5 tsk salt, 1 tsk timjan, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk oregano, 1 tsk vitlökspulver, 0,5 tsk chiliflakes, 1 krm kanel)
2 msk honung (eller min timjanhonung som jag köpte i Grekland)

Tillbehör
Pitabröd
Tunt skivad rödlök eller picklad rödlök
Tzatziki
Sallad, tomat och gurka
Citron

Gör så här
Blanda alla kryddor och gnider in köttet med blandningen. Bryn köttet så det får yta i stekpanna eller direkt i din Crock-Pot. Ringla över honungen och kör på låg i 5-6 h så det blir pulled. Dra isär och låt dra i 30 min. Servera med pitabröd, tzatziki, tunnt skivad rödlök och grönsaker

Viktväktare: 125 g fläskytterfile 1 SP (räknar ej honung och olivolja som jag stekte i), pitabröd 5 SP, tzatsiki gjord på lättyoghurt 0 SP

13 comments on “Världens mat: Grekland och gyrosAdd yours →

 1. Hejsan!
  Är sugen på att laga pulled pork av fläskfilén.
  Har valt ditt recept, som verka vara godast.
  Men det verkar inte vara med nån vätska, blir den inte torr?
  Mvh

 2. Hej 🙂 Har haft slowcooker ett tag men har nu precis skaffat mig en med tryckkokarfunktion (typ Crock-Pot Express). Du har så många grymma recept! Om jag vill använda något av dem (t ex gyros här), och det då står t ex 5-6 timmar på låg, hur ska jag tänka om jag kör i tryckkokaren istället? Finns det något sätt att räkna om? Tycker du att resultatet blir samma på slowcooking och tryckkokning? Tack på förhand ❤

  1. Hej 😊 vad rolig att du gillar mina recept!! Det gör mig så glad! En sak som är viktigt att tänkte på när.man ska tryckkoka är man ska ha i minst 2 dl vätska för att de ska funka. Har man ett galler så kan man lägga köttet där och ha vatten under
   . Skulle nog köra på tryck i 45-50 minuter för pulled beroende på.såklart storlek på köttbit..
   Lycka till 😊😊

 3. Hej!
  Tack för många supergoda recept! 😊
  Lägger du i hela fläskfilén eller skär du den i skivor innan den går ner i Crockpoten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *