Världens bästa lussekatter och julbak med panik

Världens bästa lussekatter och julbak med panik

Förra året blev jag upplyst! Jag bakade då Leilas lussekatter och kommer aldrig baka några andra lussekattsrecept. Så jag hade handlat allt, längtat och nu var dagen äntligen här. Vad händer? Jag kommer inte in på Leilas hemsida! Paniken väller upp i bröstet, jag provar via 4g, wifi, satelliter från yttre rymden. .. men nej!
Bakar verkligen ALLA på samma tid och från samma recept?

Efter 1 timmes surfandes med barn hängandes i tröjan så hittade jag en gammal blogg från Leila där det fanns… jag var nog inte den enda för snart började den oxå bli seg.

Förra året när jag la upp lussekattsinlägget så var jag lat och länkade bara direkt till receptet. Det misstaget gör jag inte om så här ligger det nu… till evigheternas slut så jag kan baka dessa till dinosaurierna kommer tillbaka. ..

Jag har kopierat receptet rakt av- Orginalrecept hittar du här

image

Leilas Lussekatter

200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk (3 %)
½ dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl special

1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en skål/ bunke. Tillsätt ägg och strösocker.

Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).

Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter.
Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.
Blanda ägget med grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 8-10 minuter.

0 comments on “Världens bästa lussekatter och julbak med panikAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *