Nattjäst rågsiktsbröd med havrekross i slowcookern

Nu är det bakning som gäller! Så på med förklädet, fixa mjöl och torrjäst så leker vi 🙂

Jag vill gärna hitta bröd som gör att man kan få in det i ett system så det blir så smidigt som möjligt så denna gång provade jag att jäsa brödet i kylen över natten och så gräddade jag brödet på morgonen. Det blev kanon!

Efter mitt första brödbaksförsök som efter många fails blev bra tillslut så var jag tvungen att prova med rågsikt. Och så tillsatte jag lite havrekross också för att få ett lite mer mättande bröd.

Nattjäst rågsiktsbröd med havrekross

Steg 1
2,5 tsk torrjäst
1 tsk strösocker
3 dl varmt vatten (varmare än fingervarmt)

Blanda ihop i en skål och låt stå i ca 10 minuter. Det ska börja bubbla (ja, det bubblar på riktigt och detta är torrjästens aktiveringsprocess uppenbarligen)

Steg 2
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
0,5 dl vetekross
1 msk olja

Häll i salt, mjöl, vetekross och olja och rör ihop till en deg och knåda några minuter (jag har ingen maskin så gör detta för hand, det går utmärkt)

Steg 3
Sätt in degen i kylen med plastfolie över skålen och jäs över natten (ca 10 h)

Steg 4
Sätt på slowcookern på HÖG ungefär 10 minuter innan du lägger ner degen. Knåda ihop degen en liten stund (typ någon minut). Dra gärna isär degen några gånger och sedan knåda ihop.

Steg 5
Lägg ner ett bakplåtspapper i slowcookern och lägg ner limpan. Sätt på locket med en kökshanduk under så fångas kondensen upp i handduken. (se bild längre ner i inlägget ). Gör du brödet i en tryckkokare så behöver inte locket vara i låst läge (lägg en handduk under locket och använd en träslev för att få upp locket litegrann)

Steg 6
Kör på HÖG i ca 2 h.

Steg 7
Ät ditt nybakta bröd med smör som bara smälter…. 

Slowcookingkokböcker

Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

Slowcooking- en introduktion och 80 recept som alla kan laga” beställ den via Isaberg förlag, Bokus och Adlibris

1 comment on “Nattjäst rågsiktsbröd med havrekross i slowcookernAdd yours →

  1. Jag körde mitt bröd i 2.5 timme på high men brödet var fortfarande degigt inuti. Jag hade inte heller fått någon färg i botten på brödet som på din bild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *