Detta recept är en av mina mest populära recept på bloggen. Det är en väldigt enkel gryta som blir så himla god. Jag hade vildsvin i denna gryta men du kan prova dig fram med annat kött, både fläskkarré och nötkött blir jättegott. Du kan använda champinjoner eller kantareller beroende på vad du har hemma.
Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook. Följ mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress ⬇⬇. Här kan du läsa om mina slowcookingböcker och här om vilka Crock-Pots jag använder
Mustig gryta med timjan, morötter och grädde
4-6 portioner
800 g grytbitar, vildsvin eller fläskkarré eller nötkött
150 g svamp, gärna kantareller
1 gul lök, hackad
2 morötter, skalade och skivade
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk timjan
1 tsk persilja
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk soja, kinesisk
1 tsk salt
Svartpeppar efter smak
På slutet
1 msk majsstärkelse, Maizena blandat med 1 msk vatten
2 dl vispgrädde, matlagninsgrädde eller havregrädde
Gör så här:
Bryn kött, svamp och lök i en stekpanna eller direkt i slowcookern/tryckkokaren om du har den funktionen. Om du inte hinner detta steg så lägg ner köttet på en gång men hoppa över löken, den blir inte bra om den inte får förstekas
Lägg ner resten av ingrediernserna i slowcookern och kör 6-7 h på låg eller 45 min på MEAT/STEW i tryckkokaren
Rör ihop maizena med lite vatten och häll ner samtidigt som grädden, rör om. Sätt grytan på hög och kör ca 20-30 minuter till samtidigt som du gör tillbehören. Jag åt denna gryta till stekt rösti (färdig) men kokt potatis, ugnsbakad potatis eller ris blir väldigt gott också.
Kokböcker och ljudbok från Lindas Mathörna
”Slowcooking och tryckkokning- en introduktion och 80 recept som alla kan laga” – Köp den på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
”Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
”Kom i form med din slowcooker”– beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Ljudbok ”Slowcooking – en resa till en lättare och godare matvardag” finns nu på Bokus, Adlibris, Storytel, Bookbeat, Nexatory till exempel.
”Slottsdrakens kokbok- kungligt goda recept” en unik kokbok för barn i 8- 12 års åldern som blandar recept med sagor om draken Flamma som lär sig laga mat. Beställ på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Kanongod gryta. Faktiskt det bästa receptet jag gjort bland alla grytrecept. Kommer definitivt att bli mitt ”go-to” recept i framtiden.
Men wow vad roligt att höra 🤩🤩 tack för att du berättar det
Gjorde denna, i dag. Alldeles fantastiskt god gryta! Något av det bästa jag ätit! Tärnade några potatisar och hade i från början, för att slippa den hanteringen. Absolut inte sista gången!
Alltså vad glad jag blir 🤩🤩 bra tips med potatis!! Det ska jag prova
Grytan blev just färdig…skall ätas o morgon!!
Och såå gott var det då jag smakade!! 😋😋
Mums!! 😀👍👍
Hurra vad roligt 🥰🤩
Finns inte mycket mer att säga än:
Fantastiskt god gryta! 😊
Hurra vad roligt att höra 🤩🤩
woo vilken god gryta
Hurra vad roligt att höra 😊🤩
När du tillsätter grädden på hög värme, är det efter att tiden på ” low” passerat ?
Ja, precis 😊👍
Alltså. Bästa grytan. Strimlade ner ett halvt spetskålshuvud sist. Blev om möjligt ännu godare!!
Åh vilket bra tips Ninni 😊 det ska jag prova
Hej. Kan man även använda fläskytterfile i denna grytan?
Absolut 🙂
Ser jättemumsig ut. Älskar grytor på långkok! Måste prövas någon dag.
Ja, prova den är sååå god 🙂
Bjöd på denna idag ihop med kokt potatis, brysselkål och strimlad vitkål med rårörda lingon. Blev fantastiskt uppskattat! Tack för ett härligt recept 👌🏻
Åh vad härligt att höra 🥰
Kan man använda skinkstek? Eller är det bättre ha till nått annat recept?
Det kan du absolut göra 😊
Supergod gryta, den kommer jag att göra fler gånger👍🏻
Vad roligt att höra Gertrud 🥰
Hej! På bilden ser det ut som att det är både svamp och bacon i grytan (står även inledningsvis att man kan använda champinjoner eller kantareller beroende på vad man har hemma) Men ser inget av dessa i ingredienslistan 🤔 Är det något du brukar ha i?
Ja, men gud vad bra att du sa till, svampen hade fallit bort från ingredienslistan. Jag brukar ha i kantareller eller champinjoner 🙂
Riktigt god!! 10/10
Grymt recept