Det är så enkelt att laga vegatariskt, lägg bara ner allt och kör igång så har du en underbar gryta om några timmar. Denna daal är en gryta med indiska smaker. Variera gärna med toppingar och tillbehör med olika konsistens och smaker för en lyxig vardagsrätt.
Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook. Följ mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress ⬇⬇. Här kan du läsa om mina slowcookingböcker och kika in på Crockpotskolan för tips pch recept.
Indisk daal i slowcooker
4-6 portioner
3 dl röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk koriander
0,5 tsk spiskummin
1 krm kanel eller en kanelstång
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsakbuljongtärning
3 dl vatten
1 tsk salt
Till servering:
Lime, jordnötter, skivad purjolök, mango, kokosflingor, solrosfrön,
Gör så här:
- Bryn löken tillsammans med koriander och spiskummin och lägg sedan ner resten av ingredienserna.
- Kör på något av följande alternativ:
- Slowcooking: Kör på låg i 4 h eller hög i ca 3 h. Rör om någonstans i mitten och tillsätt lite mer vatten om grytan verkar bli för tjock.
- Tryckkokning: Kör på SOUP i 10 min, om den behöver koka mer, kör igång BROWN/SAUTE och låt koka till önskad konsistenr
- Gryta på spis: Koka på låg värme i 15-20 minuter. Ha koll på att den inte bränns fast i botten, ha i 1 dl mer vatten isåfall.
Reklam för mina kokböcker
Kokböcker och ljudbok från Lindas Mathörna
”Slowcooking och tryckkokning- en introduktion och 80 recept som alla kan laga” – Köp den på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
”Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
”Kom i form med din slowcooker”– beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Ljudbok ”Slowcooking – en resa till en lättare och godare matvardag” finns nu på Bokus, Adlibris, Storytel, Bookbeat, Nexatory till exempel.
”Slottsdrakens kokbok- kungligt goda recept” en unik kokbok för barn i 8- 12 års åldern som blandar recept med sagor om draken Flamma som lär sig laga mat. Beställ på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Hej Linda
Vad glad jag blev när jag hittade din sida efter att jag fått en slowcooker i födelsedagspresent av min son 🙂 Så många goda recept att prova!
Jag tänkte börja med en indisk gryta (har ett ett favvorecept som liknar ditt daalrecept här). Men jag tänkte lägga i kyklingbitar – då gillar tonåringarna också vegetariskt 😉 Så till min fråga, hur ska jag tänka kring storleken på kycklingbitarna för att de ska stämma överens med tillagningstiden?
Nästa fråga, om jag vill ha färska kryddor i, som koriander tex, eller färsk spenat, ska de vara med i grytan från början eller läggas i senare?
mvh Lena
Hej Lena 😊 välkommen till slowcookingvärlden 🥰
Om du lägger i kycklinglårfileer så passar de att läggas i ca 3-4 h innan allt är klart. Är det kycklingfile så 1,5-2 h.
Färska kryddor läggs ner på slutet. De tappat typ all smak om de lagas länge.
Lycka till 😊