Risgrynsgröt är en fullkomlig självklarhet i juletid och ännu självklarare är att göra den i din slowcooker. Enkelt, du bränner inte gröten och den blir amazing.
Vår jultradition är alltid att vi går upp på julaftonsmorgon och äter julfrukost med julskinka och smörgås på vörtbröd, sedan förebereder jag risgrynsgröten och sedan tar vi det bara lungt och myser framför granen och sedan äter vi grötlunch.
Det här är mitt bästa grötrecept
Tomtegröt till 6 personer :
2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1 msk smör
1 tsk salt
9 dl mellanmjölk
2-3 mindre kanelstångar
1/2 tsk vaniljpulver
Till servering
Strösocker, kanel och mjölk
Gör så här:
Blanda ihop allt i din slowcooker. Kör gröten på HÖG i 2½-3 timmar. Tiden beror på ris och din slowcooker. Rör om lite då och då. Du kan lätt köra 2 ½ timmar och sedan lägga på ”hålla-värmen” om den inte skall ätas på en gång.
Reklam för mina kokböcker
🎄🎅🤶 Julklappstips! Gav du bort eller fick slowcooker förra året? Önska dig eller ge bort en slowcookingkokbok i år. Dessa kokböcker är de enda kokböcker om slowcooking som finns i Sverige.
Kokböcker och ljudbok från Lindas Mathörna
”Slowcooking och tryckkokning- en introduktion och 80 recept som alla kan laga” – Köp den på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
”Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
”Kom i form med din slowcooker”– beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Ljudbok ”Slowcooking – en resa till en lättare och godare matvardag” finns nu på Bokus, Adlibris, Storytel, Bookbeat, Nexatory till exempel.
”Slottsdrakens kokbok- kungligt goda recept” en unik kokbok för barn i 8- 12 års åldern som blandar recept med sagor om draken Flamma som lär sig laga mat. Beställ på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Vad tror du om att köra den på Låg värme över natten istället? Har du provat det?
För mig blir den klar på 2-3 h så jag skulle inte göra det med risk att bränna den..
Nu har jag kört min gröt i 8 Tim hög och det är som välling. Jag undrar vad som är fel.
Jag har hört talas om att det har hänt ibland, har aldrig varit med om det själv.. dåligt ris?? Prova igen.
Superbra recept! Inget vidbränt och perfekt krämighet 👌
Åh vad roligt att höra 😊😊 tack
Vad tror du om att göra gästens rösten på risdryck i slowcookern?
Vad tror du om att göra gröten på risdryck i slowcookern?
Hej Lotta
Det tror jag absolut att du kan prova… inte provat själv, men prova och berätta gärna hur det blev 🙂
Hej
Testade att göra risgrynsgröt i Slowcookern i dag. Körde först 3 tim hög. Rörde om varje halvtimme. Men den blev mycket lös. Körde 1 tim till på låg. Nu har den tjocknat lite mer.
Kan det vara så att det är för mycket vätska . Det låter mycket med 9 dl mjölk och 5 dl vatten.
Det är första gången jag testar detta recept. Man blir så besviken när det inte blir bra.
Får önska en god jul
Hej
Testade ditt recept på risgrynsgröt i dag. Körde 3 tim hög. Men den blev för lös. Körde sen 1 tim låg .Den blev lite tjockare. Men inte som risgrynsgröt ska vara . Kan det vara så att det är för mycket vätska. Blir mycket besviken när det inte blir lyckat.
Får önska en god jul
Hej Kjell
Hmm, skumt, det brukar inte bli så för mig, men det kan vara något att risgrynen kanske drar åt sig olika mycket beroende på vilka gryn man har. PRova och minska vätskan. God Jul 🙂
Tänkte prova att göra gröten i min slowcooker. Lät väldigt smidigt utan risk för att koka över. Men flera har kommenterat att gröten aldrig tjocknar.. Innan jag testar vill jag ändå säga frågan: Behöver jag alltså inte koka riset i vatten först (enligt receptet på påsen) när man gör det i kastrull på spisen, och därefter häller på mjölken som sen riskornen sakta sväller till grötkonsistens? Trodde att det var det första koket i vatten som liksom skapade förutsättning för riset att sen kunna suga upp mjölken och bli till en gröt. Jag kan ju ha jättefel i detta, men annars känns det som om det är väldigt mycket vätska på en gång..
Jag har oxå hört detta men för mig blir det alltid perfekt 😊 jag slänger bara ber allt och kör igång… Det kan ju ta lite olika lång tid pga vilket grötris man använder, det är väl det jag kommer på..
Hej
Jag tog Markatta ekologiska grötris, men det blev som många skrev välling efter 2.5 timmar men riset var klart. Trist att behöva slänga. Ska prova att ta kanske hälften av vätskan.
Hmmm, riktigt skumt.. kanske drar till sig mindre vätska.. jag har använt ICAs grötris och det blir bra..
Jag tog bort lite vätska (drygt en dl) och lät den köra vidare en halvtimme och resultatet blev klart godkänt 👍
Den blev alldeles för lös, det räckte inte med tre timmar. Väldigt mycket vätska över
Det verkar vara vissa rissorter som tar längre tid.. vilket ris använde du?
Coops grötris blir det oftast. Vi har en electolux slow cooker på ca 7 liter. Nu testar jag att ta bort 2dl mjölk och kör på hög. Kanske min slow cooker inte är så varm?
Tror nog mer på riset, men svårt att säga.. lycka till 😊😊
Provade detta recept idag, körde 2,5 tim och gröten blev överkokt och väldigt tjock.. Hade grötris från Lidl. Det blev gott ändå, så nästa gång blir det kortare tid. Tackar!
Det kan variera med tiden med olika märken, bra att köra kortare tid då nästa gång 😊👍
Det här blev inte alls bra. Jag körde 3h slow cooker och det blev som en klump m tapetklister. Smaklöst och allt fick en svag rosa färg, gröten varken såg aptitlig ut eller smakade gott.
Men vad tråkigt! Vilket ris använde du?