Slowcookingskolan del 3- kryddor och smaksättare

När du lagar mat i en slowcooker så behöver du tänka lite annorlunda när det gäller kryddor och smaksättare. I denna del av slowcookingskolan så berättar jag lite hur du kan tänka runt detta och även hur du kan börja experimentera med kryddor själv.

Kryddor är ju bland det bästa som finns! Kryddor är det som ger vår mat en karaktär och unik smak. Tänk till exempel om du lagar en kycklinggryta med tomatsås. Om du använder vitlök och oregano så får rätten en italiensk touch, men om du t ex skulle ha i spiskummin, koriander och kanel så skulle tankarna gå till mellanöstern.

Regel: kryddor i slowcookernanvänd torkade kryddor! Står det en krydda i mina recept så är det alltid torkade. Jag har såklart provat med färska kryddor men de tappar helt smaken när de får lagas så länge. Om du vill kan du alltid röra ner lite färska kryddor på slutet men använd som regel alltid torkade kryddor.

Sedan gäller det ju att veta vilka som passar bra ihop, det får du prova lite, men läs recept och se vad som brukar vara ihop och börja testa. 😊😊

Om du vill våga prova lite så kan man tänka så här:

Utgångsrecept: Du har en gryta på ca 6 portioner med t ex 1 burk krossade tomater, något kött på ca 800-g – 1 kg och kanske några dl av någon mer vätska (t ex vatten).

Prova att variera med:
Torkade, malda kryddor/kryddblandningar 1-2 tsk
– Mald koriander
– Spiskummin
– Gul curry
– Mango curry
– Gurkmeja
– Lökpulver
– Vitlökspulver
– Mald ingefära
– Paprikapulver (kanske en het eller en rökig smak)
– Garam masala
– Berberekrydda
– Lammkrydda
– Chiliflakes
– Andra chilikryddor som finns

Torkade malda kryddor 1-2 krm
– Kanel
– Kardemumma
– Muskotnöt
– Cayennepeppar

Torkade blad kryddor 0,5-1 msk
– Oregano
– Persilja
– Basilika
– Dragon

Sedan har vi smaksättare som tar din rätt till en annan nivå. Jag använder några sådana väldigt ofta:
Tomatpuré– kan få det flesta rätterna att få en fyllig smak- jag använder ofta rätt mycket, t ex 3-4 msk för en 6 -8 portioner gryta.

Kinesisk soja- denna soja är den tjockare sojan med mycket smak. Det ger en lite edge utan att vara stark utan fyller ut smaken på ett faktatiskt sätt- jag änvänder ca 1 msk till en sats köttfärssås. Prova t ex denna underbara köttfärsås med vilda smaker och kantereller.

Japansk soja- den du doppar sushin i. Kan användas i så mycket, här kan man ha på lite mer, t ex 0,5 dl i en gryta eller ha som bas i en pulled pork med asiatiska smaker. Prova även denna fantastiska Dandannudlerrätten med soja 🤩

Vinäger! Hela min värld förändrades när jag insåg att syra är ett måste för att få fram en smakpalett i många rätter. I köttfärssås, grytor, pulled, soppor, linsgrytor. Lägg till 1 msk syra så skapas magi. Här kan man leka med många varianter. Det finns vitvinsvinäger, rödvinsvinäger, äppelcidervinäger, balsamvinäger och en mängd mer spännande varianter. Börja med de vanliga och lär känna dem och sen go bananas 🤩 Här är en köttfärssås med balsamvinäger och en grekisk linssoppa med äppelcidervinäger

Citron och lime– du kan såklart lägga till syra från dessa naturliga ingredienser, pressa ner 1-2 lime eller 0,5 citron i en gryta och se vad som händer. Prova t ex denna morotssoppa med lime, ingefära och kokosmjölk

Srirachia– denna chili och vitlökssås har exploderat i Sverige och det är inte konstigt då du kan slänga in den i det mesta. 1-3 tsk beroende på hur stark du vill ha den passar i en 6-8 port gryta. Prova den här vitlök- och honungskycklingen– den är en av mina mest lagade recept

Buljonger och fonder!!– ännu ett måste i alla kök. Jag använder nästan alltid någon bas av buljong eller fong. Buljongtärningar är bra om man hackar sönder lite innan man lägger ner i en gryta medan fonder bara är att hälla i. Du använder 1 buljongtärning eller 1,5 msk fond till ca 5 dl vätska. Om du har en köttgryta så kommer köttet avge vätska så om jag skulle dosera utifrån receptgrunden ovan så skulle jag börja med 1,5 buljongtärning eller grygt 2 msk fond och sedan smaka av på slutet och kanske tillsätta lite till då.

Hoppas du fått lite matnyttigt nu så du kan börja leka lite, kommentera gärna vad din favoritkrydda är och hur du använder den.

Fler delar i slowcookingskolan

Slowcookingkokböcker

Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

Slowcooking- en introduktion och 80 recept som alla kan laga” beställ den via Isaberg förlag, Bokus och Adlibris

2 comments on “Slowcookingskolan del 3- kryddor och smaksättareAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *