Köttgryta med rödvin och rotsaker

Har du vin kvar efter helgerna? Då är det perfekt att laga en mustig gryta på vinet. Tillsammans med mört kött, palsternacka, morot och champinjoner så har du en underbart smakrik gryta. Servera med ris eller ugnsstekt potatis. Jag älskar gelé så jag gillar att ha det till grytor men man kan säkert även servera en god chutney eller utan något tillbehör. En fräsh sallad är gott till och även en nybakt bröd som du kan suga upp skyn med 🙂

Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook

Inspiration till receptet kommer från Landelys kök

Köttgryta med rödvin och rotsaker
6-8 portioner

800 g nötkött (grytbitar eller högrev som du själv skär till)
0,5 purjolök, skuren i mindre bitar
4 dl rödvin (eller matlagninsvin)
1 köttbuljongtärning (eller motsvarande i fond)
2 msk balsamvinäger
1 msk timjan
2 msk svart- eller rödvinbärsgelé
10-15 champinjoner, delade på mitten
2-3 morötter, skalade och skivade
2-3 palsternackor, skalade och skurna i bitar
2 pressade vitlöksklytor
1 tsk paprikapulver
1,5 tsk salt
peppar

Valbart: Häll i 0,5 -1 dl grädde av valfritt slag på slutet för att göra grytan rundare i smaken

Gör så här:
Bryn köttet i smör med lite salt och lägg i purjolöken i någon minut. Lägg ner resten av ingredienserna i grytan och kör på låg i 7-9 h. Smaka av och späd ev med lite mer vatten eller häll i grädde. Ändra till hög och låt grytan koka upp.