Jag var så sugen på gryta men hade inget högrev vilket jag brukar använda. Men däremot hade jag köttfärs och sen drog hjärnan igång och jag hade ju kantareller… och morötter… och bacon. Jag utgick ifrån receptet för de godaste köttbullarna som finns men justerade lite utifrån vad jag hade hemma. Denna gryta skulle vara amazing både med vildsvinsfärs och älgfärs 😊
Skulle du nu ha högrev hemma så kan du bara hoppa över köttbullsteget och bryna grytbitar istället.
Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook. Följ mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress ⬇⬇. Här kan du läsa om mina slowcookingböcker och här om vilka Crock-Pots jag använder
Nu finns Slottsdrakens kokbok! En kokbok för barn i 8-12 års åldern. Här blandas recept med sagor och man får följa med en busiga och matglada draken Flamma in i köket. Recepten är uppbyggda utifrån dataspelstänk där det finns svårighetsnivåer. Detta är en helt unik kokbok som redan fått mycket uppmärksamhet utfrån vårt speciella fokus på barn med NPF-diagnoser och dyslexi.
Köttbullarna
800 g nötfärs/viltfärs
1,5 dl grädde eller mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 gul lök, riven
1 msk kinesisk soja
1,5 msk kalvfond
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad persilja
1 tsk aromat eller örtsalt
Smör att steka i
Grytan
ca 5 dl kantareller eller ca 12-15 champinjoner (eller annan svamp du hittat :))
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
140 g bacon/kalkonbacon, skurna i bitar
3 st morötter, skalade och skurna i slantar
1 dl rött vin eller matlagningsvin
2 msk svartvinbärssaft
1 msk oxfond
0,5 msk kinesisk soja
1 dl vatten
På slutet
2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
1 msk maizena blandad med ca 0,5 msk vatten
Gör så här:
Köttbullarna
- Häll ner grädde eller mjölk i en stor bunke och sedan häller du ner ströbröd, ägg, soja, kalvfond och riven lök och kryddorna. Låt stå ca 10 minuter.
- Blanda ner färsen och knåda så allt blandar sig.
- Rulla till bollar och stek sedan köttbullarna i en stekpanna eller direkt i din slowcooker/tryckkokare om de har den funktionen.
Grytan
- Bryn lök och vitlök på medelhög värme i smör- lyft ur.
- Stek kantarellerna eller champinjonerna i smör- lyft ur.
- Stek baconet lite halvknaprigt.
- Lägg ner köttbullarna i grytan och lägg i lök, vitlök, svamp och bacon.
- Häll sedan i resten av ingredienserna förutom grädden och maizenan.
Tillaga enligt följande
- Slowcooking- LÅG 7-8 h eller HÖG i 5-6 h
- Tryckkockning- MEAT eller MANUELL high i 30 minuter.
- På slutet- häll i grädde och maizenablandningen och kör på HÖG i 15 min.
- Servera med klyftpotatis eller ris och en god sallad.
Kokböcker och ljudbok från Lindas Mathörna– LÄS MER HÄR
0 comments on “Köttbullsgryta med bacon, rödvin, kantareller och grädde i slowcookern/tryckkokare”Add yours →