Bästa lussebullarna

Ja, de är Leilas och ja, jag gör dessa varje år. I normala fall så har jag väldigt svårt för att göra samma sak om igen, jag vill alltid krydda lite annorlunda eller piffa till med något nytt…. utom när det kommer till lussbullar, då blir jag fyrkantig och gör alltid efter Leilas recept, för varför ändra perfektion?

Så här kommer det:

Ingredienser

200 g smör
2 påsar (1 g) saffran
5 dl mjölk (jag använder laktosfri mjölk)
½ dl vispgrädde (laktosfri även här)
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 krm salt
16–17 dl vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR
  • Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
  • Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37 grader.
  • Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt.
  • Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna.
  • Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.
  • Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra. Dela sedan varje fjärdedel i antingen sex eller åtta bitar.
  • Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  • Rulla ihop till lussebullar, snurror eller andra experiment och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk 45–60 minuter.
  • Blanda ägg och grädde i en skål och pensla de jästa lussekatterna.
  • Garnera med russin och eventuellt pärlsocker och grädda lussebullarna cirka 10 minuter.

Andra bakrecept

Saffransscones

Lussebullskaka i slowcookern

0 comments on “Bästa lussebullarnaAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *