Inte bara svenska köttbullar som passar i juletid. Dessa köttbullar är kryddade med curry, gurkmeja, vitlök och tranbär vilket gör allt väldigt smakrikt utan att vara starkt. Men vill man slänga i extra mycket chiliflakes så gär man såklart det. Jag valde att använda havregryn som bindningsmedel vilket fungerar utmärkt. Men vill du ha ströbröd eller något annat så går det utmärkt. Du kan använda kokt ris (2 dl) i färsen också som bindingsingrediens.
Persiska köttbullar i tomatsås
800 g nötfärs eller 50/50 av lamm och nöt
0,5 dl havregryn som du smular sönder lite med fingrarna
1 dl vatten
1 dl mjölk
1 finriven gul lök
2 finhackad vitlöksklyfta
1 msk persilja
1 ägg
2 tsk gurkmeja
2 tsk curry
1,5 tsk salt
1 dl grovhackade tranbär
Tomatsås:
800 g krossade tomater
2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
1 tsk äppelcidervinäger
0, 5 grönsaksbuljongtärning, smulad
0, 5 – 1 tsk chiliflakes
1 tsk socker
1 dl vatten
1 tsk salt och svartpeppar
Till servering
Ris
Valnötter
Tranbär
Gör så här:
- Blanda havregryn med vätskan, ägget och kryddorna. Låt stå ca 5 minuter så det sväller lite. Blanda i färsen och balnda väl och rulla bullarna
- Gör tomatsåsen genom att bara lägga ner alla allt i din Crock-Pot och rör runt.
- Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen
- Kör på låg i 5-7 h
- Servera med ris och smula valnötter och tranbär över
- Njut!
Hej Linda
Undrar om det går att koka julskinkan
I chock pooten???
Hej Iris 😊 jag har inte provat, det står på min lista men många har gjort det. Gå in på Crock-pot.se och sök där 👍