Slowcookingskolan del 5- maxa logistiken, minska matstressen

Om det är något inlägg du ska läsa så är det detta! För det är detta som är det bästa med slowcookern och som på riktigt kommer hjälpa dig att underlätta i matvardagen.

Välkommen till Slowcookingskolan del 5! Maxa logistiken, minska matstressen!

För att få ut det bästa av din slowcooker så behöver du hitta en annan matlagningsrytm. När du väl fått in den så är den underbar, men det tar lite tid att ställa om och planera så här kommer lite tips från mig 😊

För att verkligen få den där middagen som är klar när du kommer hem så behöver du tänka och planera lite annorlunda. Jag älskar att planera, det är min superkraft, så jag tänker ut vad jag vill laga, hur jag kan använda det i olika former under veckan och sedan när jag ska laga den.

Exempel:
Jag är sugen på en något tacoliknande så bestämmer mig för att laga denna chiligryta med sötpotatis. Om jag lagar den t ex under dagen på måndagen så förbereder jag den medan jag lagar söndagmiddagen då jag ändå stökar runt i köket. Jag lägger allt i en skål med lock (min nya favoritpryl i köket) och ställer in i kylen. Jag tänker då att jag kan äta den enligt receptet på måndagkvällen med tacochips, sedan kör jag den med ris som lunch på tisdagen och sen i en wraps som lunch på onsdagen.

På måndagmorgonen häller jag bara ner allt i slowcookern och kör igång.

Chiligryta med sötpotatis

Exempel 2:
Jag hinner inte med mitt liv överhuvudtaget med planering men vet att jag kommer vara sjukt trött på kvällen och vill lägga ca 2 minuter på att förbereda maten. Då slänger jag ner ett gäng ingredienser, t ex denna busenkla linsbolognese med mango chutney och kör igång (den har lite kortare tillagningstid dock än chiligrytan) eller så kör jag med färdiga såser t ex färdig teriyakisås, BBQ sås, färdig tomatsås… se inlägg här

Linsbolognese med mango chutney
  1. Du behöver planera dagen innan vad du ska laga. Ska du vara borta eller jobba hemifrån hela dagen så är ett 8-10 h recept det optimala. Du kan även köra ett recept som kanske går i 7 h och så kan den slå över till varmhållning några timmar. Jag rekommenderar inte att köra på varmhållning mer än 2 h
  2. Förbered kvällen innan. Detta är det bästa sättet att få ihop detta (om du inte är sjukt morgonpigg vilket jag inte är). Ha gärna en bunke med lock (min bästa hack) eller lägg ner det i en större burk med lock eller en skål med folie över.
  3. Kör igång på morgonen
  4. Gör eventuella sista moment medan du t ex kokar ris eller pasta.
  5. Och JA, du kan lämna slowcookern hemma när du går till jobbet, bara du följer instruktionerna och recepten noga.

Tips på recept som kan gå 8-10 h om du ska vara borta hela dagen

Köttfärssås med oregano, balsamvinäger och grädde

Köttfärsås med rödvin

Chili con carne

Superbillig soppa med potatis, morötter och purjolök

Tomat- och potatissoppa med creme fraiche och bacon

Jobbar du hemma som jag så kanske du vill förbereda maten på förmiddagen och då kan laga något som tar 6-7 h

Italienska köttbullar med parmesan

Aloo palak- Indisk gryta med potatis och spenat

Indiska köttbullar i gräddig tomatsås

Pulled pork med mango chutney, curry och jordnötssmör

Mustig gryta med timjan, morötter och grädde

På helgen gör jag dock lite annorlunda, då brukar jag välja ett recept som körs i 4-6 h som jag drar igång vid lunchtid och blir då middagen på kvällen.

Pulled pork med teriyakisås och zucchini

Kycklinggryta med tomat, bacon och champinjoner

Indisk linsgryta med kokosmjölk, kanel och kardemumma

Läs gärna de andra delarna i Slowcookingskolan

Tillbaka till huvudsidan för Slowcookingskolan

Kokboken för att maxa din matlogistik

Jag vill passa på att slå ett extra slag för min andra kokbok ”Slowcooking i vardagen” som jag gjorde specifikt med denna typ av recept. Många recept är 8-10 h recept och jag beskriver i varje recept vad du kan förberda. Här är ett exempel på hur recepten ser ut i ”Slowcooking i vardagen”

0 comments on “Slowcookingskolan del 5- maxa logistiken, minska matstressenAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *