Slowcookingskolan del 4- Hur beter sig råvaror?

Varför tar potatis så lång tid att bli klar???

Detta tror jag är en av de vanligaste frågorna jag får när det gäller hur olika råvaror beter sig i din slowcooker. Det är en helt rimlig fråga och jag har inget bra svar på det förutom att det bara är så.

Jag minns så tydigt när jag gjorde en soppa som jag tänkte att jag bara skulle slänger ner lite potatis så blev den klar på 2 timmar- Nop! inte klar… efter 4 h… nop, inte nu heller… efter 8 h var den mjuk (och då var det i bitar, inte hela potatisar)

Vi kan iallafall fastställa att vissa råvaror beter sig lite annorlunda när de lagas i din slowcooker så i denna den av Slowcookingskolan så försöker jag ge dig en översiktbild av de vanligaste råvarorna som orsakar funderingar och hoppas att de kommer hjälpa dig i din slowcooking.

Vätska

Vi börjar med något som är väldigt viktigt när du lagar mat i slowcookern som skiljer sig från när du lagar mat på spis.

  1. Vätska kokar inte bort på samma sätt som på spisen. Det är en av anledningarna till att du kan låta slowcookern stå så länge. Om du kokade en gryta på spisen så länge så skulle grytan kokas torr och bränna fast rejält.
  2. Om du lagar kött eller kyckling i slowcookern så kommer köttet att avge vätska. Ju mer fett i köttet, desto mera vätska. Därför är det ofta lite mindre vätska än du är van vid i recepten.
  3. Dock ska du laga något med råvaror som drar åt sig vätska så är det viktigt att inte dra ner på vätska i de recepten. T ex recept med torkade linser eller ris.

Mejeriprodukter

Jag upplever att mejeriprodukter gärna skär sig om de får stå hela dagen så i mina recept har jag alltid i t ex grädde på slutet. Gör även ofta så med kokosmjölk även om jag kör i allt från början om det mer är en smakkompis i en gryta med t ex krossade tomater.

Grönsaker och rotfrukter

Potatis tar som sagt orimligt lång tid att bli klar och även morot, kålrot och palsternacka kan ta lång tid på sig att bli klar.

Sedan finns det andra grönsaker som du INTE ska ha med hela dagen som till exempel broccoli. Skulle göra en lite asiatisk inspirerad gryta och körde glatt ner broccoli och det blev bara en grön sörja som åkte ner i soppkorgen. Även blomkål blir snappt klar. Däremot om du ska använda blomkål eller broccoli i en soppa så går det bra.

Exempel på grönsaker som gör sig bra att stå längre är paprika, sötpotatis, pumpa, fänkål, champinjoner, vitkål, rotfrukter och majs.

Aubergine blir mosigt efter att gått länge men ofta gör det ingenting för den bidrar med smak och lite krämighet. Zucchini kan bli bra även att ha gått längre, men vill du ha med zucchini och ha den krispig så skär smala skivor och blanda ner sista 30 minuterna så blir det toppen.

Om du vill göra en gryta och vill fylla på med extra grönsaker så blir det ofta alltså kanon om du lägger i dem sista 30 minuterna. Exempel på sådana grönsaker är som sagt zucchini men även broccoli, blomkål, sockerärtor och gröna bönor blir bra och behåller sin kraprighet.

Om det ska vara gul lök med i receptet så rekommenderar jag alltid att man bryner löken först i smör eller olja i en stekpanna eller direkt i din slowcooker om du har en modell med den funktionen. Rå lök som inte är förstekt kan ge en besk smak.

Kryddor

Läs mitt inlägg om kryddor i Slowcookingskolan del 3- kryddor

Kött

Tumregel- ”fint” kött ska inte köras lång tid- det blir torrt. Ha det som tumregel! Med fint kött menar jag t ex oxfilé, rostbiff, entrecote och fläskfilé- Du KAN laga dem i slowcookern med gör de isåfall helstekta och ha kötttermometer i så du vet när steken har nått upp till rätt temperatur. Här har jag ett recept på helstekt rostbiff som blir helt magiskt!!

Ju fetare kött desto längre kan det gå och har du dessutom ben med så är det bra. Sen beror det såklart på vilken rätt du ska laga. Ska du göra en pulled beef på ett stycke högrev så kan den såklart gå länge men ska du ha den som stek så måste du ha koll.

Du FÅR inte missa att laga denna magiska Osso buco som knäckte mig helt!

När det gäller pulled pork så brukar jag använda fläskkarré eller fläskytterfile. Men skinkstek går också bra. När jag gör pulled beef använder jag alltid högrev, det är överlägset den bästa biten enligt mig.

Kyckling

Kan du byta ut kycklinglår mot kycklingfilé? Det är en vanlig fråga och mitt svar är – Ja, det går bra MEN du måste korrigera tillagningstiden. Kycklingfilé blir klar på 1-2 h beroende på storlek och kycklingfilé blir torr när den får gå för länge. Så om de andra ingredienserna inte är sånt som måste gå länge- kör 🙂

Här har du 3 supergoda kycklingrecept att testa

Fisk

Du lagar inte fisk hela dagen i slowcooker, det kommer inte bli gott, men du gör med stor fördel sopp- eller grytbaserna i slowcookern och lägger i fisken sista 30-45 minuterna beroende på storlek på fiskbitarna.

Exempel på fiskrecept är min brasilianska fiskgryta eller den här fiskgrytan med vitt vin och fänkål

Tillbaka till huvudsidan för Slowcookingskolan

Ljudbok om slowcooking

Nu finns min ljudbok om slowcooking ute i cybervärlden 🤩🤩 helt galet roligt!! I den kan du lyssna på när jag berättar om slowcooking, allt du kan göra laga i den och andra matreflektioner som jag har haft genom livet. Den finns på Bokus, Adlibris och Storytel och där ljudböcker finns överlag.

Slowcookingkokböcker

Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

Slowcooking- en introduktion och 80 recept som alla kan laga” beställ den via Isaberg förlag, Bokus och Adlibris

0 comments on “Slowcookingskolan del 4- Hur beter sig råvaror?Add yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *