Etiopisk lammgryta i slowcookern

Här kommer det första receptet efter Världens mat-tävlingen där det vinnande landet var Etiopien. Jag kunde såklart inte välja, det var för många goda recept så det blev två rätter. Först ut är denna lammgryta som blev en riktig hit bland kidsen vilket var väldigt roligt.

Du behöver lägga en stund på att steka lök och kryddor innan du drar igång den för bästa resultat men det är så värt det, smakerna blir mycket fylligare och djupare när du gör detta steg. I det klassiska etiopiska köket så äter du typ allt med Injerabröd men jag hade inte riktigt tid att baka så jag körde på Naanbröd vilket blev jättegott.

Kycklingrätten jag lagade var en rätt som heter Doro Wat med kycklingben och ägg- jag kommer lägga upp det receptet också såklart inom kort.

Etiopisk lammgryta i slowcookern

6 portioner
800 g benfritt lammkött skuret i mindre bitar
3 st lökar (gul eller röd lök, jag använde röd lök), hackade
400 g krossad tomat
3 dl vatten
2-3 msk färdig berberekrydda eller så kan du använda kryddor enligt nedan ⬇
5 st vitlöksklyftor, hackade
1, 5 msk riven färsk ingefära
3 msk tomatpuré
1 tsk korianderpulver
1 tsk salt
Svartpeppar

För stekning
2-3 msk rapsolja

Istället för berberekrydda
0,5 krm malen nejlika
1 krm lökpulver
1 krm – 2 tsk chilipulver (helt efter egen önskan på hur starkt man vill ha det)
2 msk paprikapulver
1 krm muskot
1 krm kanel
1 krm vitlökspulver
1 krm kardemumma

Serveringsförslag:
Naanbröd eller libabröd
Kokt ris

Gör så här:

  • Stek löken på medelhög värme i rätt generöst med olja tills den blir mjuk och börjar bli lite karameliserad. Rör om med jämna mellanrum.
  • Tillsätt berberekrydda eller kryddblandningen och stek i några minuter till. Ju längre du steker desto bättre så lägg gärna extra tid på detta. Tillsätt ingefära och vitlök med lök och berbereblandningen och stek i ca 5 min till.
  • Lägg ner lök- och kryddblandningen i slowcookern.
  • Stek köttet i stekpannan i olja så den får lite färg runt om och lägg sedan ner köttet i slowcookern.
  • Häll i vatten, krossade tomater, tomatpuré, koriander, salt och peppar och rör om.
  • Kör på LÅG i 7-8 h eller HÖG i 5-6 h.
  • Servera med ris och naanbröd eller liba bröd.

Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

Slowcooking- en introduktion och 80 recept som alla kan laga” beställ den via Isaberg förlag, Bokus och Adlibris

0 comments on “Etiopisk lammgryta i slowcookernAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.