Slowcookingskolan del 2- Hur fungerar en slowcooker?

Betalt samarbete med Crock-Pot och innehåller reklam för Crock-Pots

Välkommen till del 2 i min bloggserie Slowcookingskolan. Du hittar översikten här. Det är en serie blogginlägg för att hjälpa dig att komma igång med din slowcooking och ge dig verktyg för att utvecklas och experminetera.

I den här delen går jag igenom hur en slowcooker fungerar och lite om inställningar och hur de fungerar-
Jag berättar även hur du kan tänka med tidsangivelserna som ger i recepten.

Rabatt!
Du får 10 % rabatt om du handlar Crock-Pots via deras webbutik. Ange koden Linda10% så dras 10 % av i kassan 🙂 hur bra liksom!

Vad är en slowcooker och hur fungerar den?

En slowcooker är en elektrisk gryta som du pluggan in i ett eluttag. Du har en innergryta som omsluts av en del som värmer upp grytan och därmed maten innuti.

Det finns i många olika storlekar och de flesta innergrytor är gjorda i keramik men det finns avancerade modeller där du t ex kan steka i inntergrytan (det kan du inte göra med keramikgrytan) och då är innergrytan av ett annat material. Keramikgrytan kan du diska i diskmaskin medan grytor av annat material rekommenderas att handdiska. Keramikgrytan kan dock i flera modeller användas i ugn (men kolla alltid i instruktionsboken till just din modell) om man vill värma upp något du lagat dagen innan eller vill få lite yta på t ex en kålpudding som du lagat.

En keramikinnergryta

Vad ska jag ställa min slowcooker?

På en diskbänk eller träbänk är det bästa och se till att ingenting ligger mot den när den är igång.

Vilka modeller finns

Jag brukar dela upp slowcooker modellerna i tre olika kategorier, oavsett tillverkare och märke.

  • Slowcooker-modeller som har en innergryta av keramik och har grundfunktionerna LÅG, HÖG och värmehållning. Detta är en mer basic modell men enligt min erfarenhet håller dessa modeller länge och du kan diska dem i diskmaskinen. Finns i många olika storlekar- se del 1 i slowcookingskolan där jag tipsar om vad som kan passa just dig. Här finns några modeller:

Hur kan de modellerna skilja sig åt?

Du behöver lära dig hur just din slowcooker fungerar. Beroende på till exempel hur stor den är eller vilket material innergrytan är tillverkat av kommer maten att värmas upp lite olika snabbt. Börja med att kolla av hur maten ser ut på det kortaste intervallet.

Exempel: Du lagar en köttgryta på högrev och med rotfrukter i och det står att du ska laga den i 6 -8 h på LÅG. När grytan har gått i 6 h så känner du om rotfrukterna är mjuka och om köttet känns mört. Med mört innebär att när du trycker på köttet och det faller sönder litegrann, då är det perfekt. Om grytan inte är klar, kör en timme till och kolla igen. När du har gjort detta vet du ungefär hur din slowcooker beter sig och du kan utgå ifrån det när du lagar till exempel liknande rätter.

Laga på låg eller hög

Grundinställningarna på en slowcooker, oavsett vilken modell du har, är LÅG, HÖG och värmehållning. De flesta recept som är gjorda för slowcooking finns tillagningstider på både LÅG och HÖG.

Vad innebär LÅG och HÖG då? Jo, på LÅG går temperaturen upp långsammare till ca 95-98 grader medan på HÖG går temperaturen upp snabbare. Sluttemperaturen är alltid den samma så det handlar bara om hur snabbt maten värms upp. Detta innebär alltså att lagar du på HÖG så kommer maten bli klar lite snabbare.

Hur lång tid ska jag laga rätten på?

Tidsangivelserna för matlagning i slowcooker är alltid angivna i timmar och ofta i 1- 2 timmars intervaller. Detta gör matlagningen så mycket enklare för du behöver inte passa maten på samma sätt som i en ugn eller på en spis där tio minuter kan vara skillnaden mellan klart eller katastrof. Däremot en köttfärssås i slowcookern kan gå i 7 eller 10 timmar, den blir bara godare ju längre den får stå men du kan absolut äta den efter 7 timmar.

Hoppas du har fått lite mera kunskap om hur slowcookern fungerar och du redan nu planerar för nästa veckas middagar 😊😊

På tal om just köttfärssås så kommer här ett gäng köttfärssåser för alla smaker samt även ett gäng vegetariska linsbologneser

Den grymmaste bolognesen ever!

Lammbolognese med chevre och valnötter

Köttfärssås med bacon, timjan och creme fraische

Linsbolognese med mango chutney

Linsbolognese med grekiska kryddor

2 comments on “Slowcookingskolan del 2- Hur fungerar en slowcooker?Add yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *