Plommonsäsong- 30 tips och recept för vad du kan göra med dem

Okej, jag är i himlen! Jag har fått sååå mycket inspiration så måste ut och plundra mer på grannen plommonträd! Ni är en SKATT av inspiration och jag är så tacksam för att ni delar med er av era tips, egna recept och bara allmänt är bäst!

Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook. Följ mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress ⬇⬇. Här kan du läsa om mina slowcookingböcker och kika in på Crockpotskolan för tips pch recept.

Här kommer först några recept från mig och sedan kommer en arme tips från er 🥰

Plommonchutney med valnötter

Pulled beef med aprikos, plommon och äpple

Fläskkarre på en bädd av morot, äpple och katrinplommon

  • Plommonkräm med mjölk (Tack Jeanette)
  • Frysa in dem och ha under vintern (Tack Gunhild)
  • Eva tipsas om att man kan skänka bort plommon i en facebookgrupp om man har över
  • Plommonsylt med en kanelstång (Tack Elisabeth)
  • Inkokta plommon i sockerlag (Tack Susanne)
  • Maj-Lis tipsar om att göra saft som sen hennes barnbarn gör isglass på.
  • Sirpa tipsar om att halvera dem och frysa in i små askar för att sedan ha i smootihe.
  • Plommonmarmelad till digesvivekex med brieost (Tack Annika)
  • Karin tipsar om fruktläder vilket var en nyhet för mig, så tack Karin 🙂
  • Anna tipsar om clafoutis vilket oxå var något nytt, så bra tips Anna 🙂
  • Tuula tipsar om att man kan lägga ner plommonhalvor i t ex rom, maderia eller konjak och att det är gott till glass.
  • Åsa tipsar om plommoncurd.
  • Marie tipsar om denna plommonmarmelad
  • Plommonpaj med vaniljsås (Tack Ann)
  • Plommonchutney med chili (Tack Anette)
  • Plommonmarmelad med kardemumma, vanilj och citron. Tack Katrin, det lät amazing 🙂
  • Kerstin tipsar om att blanda torkad aprikos och plommon till sylt/marmelad.
  • Ulla-Carin tipsar om att man kan lägga in i ättikslag som är gott till kött.
  • Solveig tipsar om att man kan frysa in dem i tomma mjölkförpackningar med kärnor.
  • Bente tipsar om detta: Koke opp sukkervann, ha i plommer å vaniljestang og kanelstang. La stå så har du en kjempegod dessert til jul 🙂 kan ha is eller vaniljesaus/krem til

Marita la upp en bild på hennes favoritpaj

Tupu tipsar om en rätt från Slovenien som låter superspännande
Typ ’ kroppkakor ’ med 1 plommon och lite socker ivarje ’boll’. Serveras med brynt ströbröd i smör. Strö över socker om man vill. Jag har ätit detta I Slovenien

Linda tipsar om:

Plommongin, chutney, sylt, frangipane, marmelad, torkade plommon och går även att frysa in plommon.

Barbro skiver såhär:

Jag har i kväll kokat marmelad. Rivna morötter och plommon som jag skållar och tar bort skalet och kärnan. Kokar tillsammans med syltsocker ca 5 min. Lika delar ex. 500 gr av varje .Jag brukar mosa plommonen lite och ta bort kärnan. Gott till ost.

Kokböcker från Lindas Mathörna

Läs mer här

Paj- ta bort skalet o kärnor lägg den i pajskal lite äggstanning med hackad mandel o lite socker i. Mums

2 comments on “Plommonsäsong- 30 tips och recept för vad du kan göra med demAdd yours →

  1. Kroppkakor med plommon finns i hela Östeuropa. De heter knedle eller liknande.

    Vad också finns i hela Östeuropa (och i Österrike)är en form av marmelad (svenska)/butter (engelska) som kallas povidl (österrikisk tyska + ett antal slaviska språk).

    Man kokar i princip plommonmos. Kärna plommonen men behöver inte skala. Stoppa i ett kärl som inte är av järn eller aluminium. Koka bort så mycket vatten du bara kan. Ska koka minst 4 timmar på svagt värme. Beroende på sort så kan man behöva addera pyttelite socker. När povidl är klar så är den stabbig och mörk till färgen.

    Äta gärna som tillbehör på ostbricka. Som barn åt jag det med vanlig ostmacka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *