Den här grytan!! Den knäckte mig totalt och jag åt den fyra! dagar i sträck (på riktigt) och den blev typ bara bättre och bättre för varje dag den fick stå i kylen 😍 Just nu är jag hooked på citron, jag älskar smaken och upptäckt att man kan ha citron och/eller citronrasp i mycket för att höja smaken.
Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook. Följ mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress ⬇⬇. Här kan du läsa om mina slowcookingböcker och här om vilka Crock-Pots jag använder
Grekisk gryta med citron och oregano toppade med fetaost
6-8 portioner
1 kg högrev, skuret i grytbitar
3 morötter, skalade och skurna i bitar
3 schalottenlök, hackade
4 vitlöksklyftor, hackade
3 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 tsk kanel
1 msk honung
2 förp krossade tomater a 390 g
(1 dl vatten om du lagar den i gryta på spis)
1 citron, saft o zest
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
Smör att steka i
Topping
300 g fetaost
Serervas med ris eller klyftpotatis
Gör så här:
- Bryn grytbitarna i en stekpanna/gryta eller direkt i din slowcooker/tryckkokare om den har den funktionen.
- Lyft ur köttet och bryn lök och vitlök på medelvärme i några minuter.
- Lägg i alla ingredienser i grytan (utom fetaosten) och kör enligt följande:
- LÅG i 8-9 h
- HÖG i 6-7 h
- MEAT i 50 min i tryckkokare
- Gryta på spis: koka på låg värme i 45- 50 minuter
- Servera med kokt ris eller klyftpotatis och toppa grytan med fetaost.
Här finns flera grekiska recept:
- Grekiska köttbullar
- Grekisk gryta med risoni
- Grekisk allt i ett gryta med fetaost
- Grekisk linssoppa med fetaost
Reklam för mina kokböcker
Kokböcker, ljudböcker och Slowcookingskolan från Lindas Mathörna
”Slowcooking och tryckkokning- en introduktion och 80 recept som alla kan laga” – Köp den på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
”Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
”Kom i form med din slowcooker”– beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Ljudbok ”Slowcooking – en resa till en lättare och godare matvardag” finns nu på Bokus, Adlibris, Storytel, Bookbeat, Nexatory till exempel.
Slowcookingskolan– här lär du dig allt du behöver veta för att komma igång med slowcooking
”Slottsdrakens kokbok- kungligt goda recept” en unik kokbok för barn i 8- 12 års åldern som blandar recept med sagor om draken Flamma som lär sig laga mat. Beställ på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris
Om man inte har en slowcook maskin, hur länge ska köttgryta då puttra på spisen i en vanlig gryta?
Jag skulle köra ca 40 min kokning på svag värme och lägg till 2 dl vatten 😊
Låter supergod, kommer att göra den med rostbiff, vill ha så rent kött som möjligt.