Är du i julledighetsläge? Då är denna pastagratäng perfekt att laga. Jag dubblade receptet och varje gång vi är hungriga så bara värmer jag den i micron. Barnen älskade den så den fick godkänt av alla i familjen. 🙂
Jag använder torkade kryddor här för att minska arbetsinsatsen så det bara är att först göra köttfärssåsen och sedan hälla ner allt i en ugnsform med torkade kryddor och gratinera i ugnen. Är du dunderlat och kör i en slowcooker så kan du bara slänga ner pastan direkt i grytan och köra på låg i ca 1 h och strö ost över- BAM! Middagen är klar 🙂
Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook. Följ mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress ⬇⬇. Här kan du läsa om mina slowcookingböcker och kika in på Crockpotskolan för tips och recept.
Busenkel pastagratäng för lata jullovsdagar
6 portioner
Köttfärssåsen
500 g köttfärs (nöt, bland, fläsk eller vilt)
1,5 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 förp krossade tomater (390 g)
3 köttbuljongtärningar
4 dl vatten (om du gör såsen i gryta på spisen, ta bara 3 dl vatten)
3 msk tomatpuré
2 tsk balsamvinäger
1 tsk salt
0,5 krm svartpeppar
ca 1 msk olja att steka i
På slutet
5 dl mjölk eller hälften mjölk och hälften grädde
TIll gratängen
500 g okokt pasta t ex lasangettepasta i mindre bitar, penne, farfelle eller fusillipasta
2-3 dl riven ost
Gör så här
- Bryn lök och köttfärs i en stekpanna, gryta eller direkt i din slowcooker eller tryckkokare om de har den funktionen.
- Lägg ner alla ingredienserna till köttfärssåsen i slowcooker, tryckkokare eller gryta, förutom mjölken.
- Kör enligt följande
- LÅG i 8-9 h
- HÖG i 6-7 h
- MEAT i 40 min i tryckkokare
- Gryta på spis- 15 min
- Sätt ugnen på 175 grader på över och undervärme
- Häll ner mjölken i köttfärssåsen och rör om.
- Häll ner såsen i en stor ugnsform och häll ner den torkade pastan och rör om försiktigt.
- Strö över riven ost.
- Grädda i ca 35 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt stå ca 10 min innan du serverar med en god sallad.
Kokböcker och ljudbok från Lindas Mathörna– LÄS MER HÄR
Hej, jag förstår inte de långa koktiderna, framförallt inte 6-7 tim på hög. De långa tiderna använder jag när jag ska göra pulled pork. Varför behövs det på köttfärs?
Om man vill laga köttfärssåsen under dagen i sin slowcooker för att sedan bara hälla ner i en ugnsform så kan man laga den så länge. och det blir ofta godare när köttfärssås får koka under lång tid. Men du kan även göra den på spis med mycket kortare tid. Man gör det som passar helt enkelt 😊