Köttfärsgryta med vitkål, morot, lingonsylt och grädde

Färska grönsaker är så galet dyra just nu! 70 kr kg för tomater och gurkor för 30 kr får ju den där bredvidsalladen att vara dyrare än huvudrätten😵

Så nu försöker jag laga mat som har grönsaker i en annan prisklass. Morötter, lök och vitkål är inte lika dyrt så denna köttfärsgryta är perfekt för den som vill laga god med billigare mat och ändå få med grönsaker. Med lingonsylt i grytan får smaken en skjuts och timjan är ju alltid en hit tillsammans med färs och kål.

Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook. Följ mig på bloggen så du inte missar massa mumsiga recept. Scrolla ner och skriv in din mailadress ⬇⬇. Här kan du läsa om mina slowcookingböcker och här om vilka Crock-Pots jag använder

Köttfärsgryta med vitkål, morot och lingonsylt
4-6 portioner

500 g nötfärs, blandfärs eller viltfärs (vegofärs går bra, lägg till 2 dl vatten bara)
1 gul lök, hackad
3 morötter, skalade och skurna i bitar
250 g vitkål, strimlad
1 msk kinesisk soja
1,5 köttbuljongtärning
5 dl vatten (5,5 dl om du lagar den i gryta på spis)
2 dl matlagningsgrädde
0,5 dl lingonsylt
1,5 tsk timjan, torkad
1 tsk salt
0,5 krm peppar

Smör eller olja att steka i

På slutet
2 dl matlagningsgrädde

Gör så här:

  • Bryn lök och färs i en stekpanna/gryta eller direkt i din slowcooker/tryckkokare om den har den funktionen.
  • Lägg ner resten av ingredienserna förutom grädden och rör om. Kör enligt följande:
    • LÅG 8-9 h
    • HÖG 6-7 h
    • MEAT/STEW i 50 min i tryckkokaren
    • Gryta på spis: koka på svag värme i 30-35 minuter
  • Häll i grädden och kör på HÖG på SLOWCOOK i 30 minuter.
  • Servera med kokt eller pressad potatis och lingonsylt.

Reklam för mina kokböcker

Kokböcker och ljudbok från Lindas Mathörna

Slowcooking och tryckkokning- en introduktion och 80 recept som alla kan laga – Köp den på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

”Kom i form med din slowcooker”– beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

Ljudbok Slowcooking – en resa till en lättare och godare matvardag finns nu på Bokus, Adlibris, Storytel, Bookbeat, Nexatory till exempel.

”Slottsdrakens kokbok- kungligt goda recept” en unik kokbok för barn i 8- 12 års åldern som blandar recept med sagor om draken Flamma som lär sig laga mat. Beställ på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

15 comments on “Köttfärsgryta med vitkål, morot, lingonsylt och gräddeAdd yours →

    1. Det går bra, men lägg på 2 dl vatten, vatten kokar bort på spisen vilket den inte gör på samma sätt som i slowcookern 😊

  1. Är det 2dl grädde både innan och på slutet eller enbart på slutet?

    (Har precis hittat hit och har bokmärkt massa recept! Tack!)

  2. Håller på att förbereda för denna goda rätt 😊! Jag tillhör den kategorin matlagare som aldrig lagar lite mat 😁! Dubblerar gärna recept som jag stöter på! Hur stor Potta behöver jag ha om jag dubblerar receptet tror du 😅?

  3. Du skriver 50 min o tryckkokaren men om man kör den på vanlig spis så ska man bara koka i 30-35 min? Har jag förstått fel? Det skall väl gå snabbare i en tryckkokare?

    1. Ja, du kan köra den kortare tid, men jag vill gärna ha samma smak som när jag slökokar i 8-9 h och då kör jag den så länge, men det räcker egentligen med 15-20 min att få den klar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *