Jul i slowcooker- Risgrynsgröt

Risgrynsgröt är en fullkomlig självklarhet i juletid och ännu självklarare är att göra den i din slowcooker. Enkelt, du bränner inte gröten och den blir amazing.

Vår jultradition är alltid att vi går upp på julaftonsmorgon och äter julfrukost med julskinka och smörgås på vörtbröd, sedan förebereder jag risgrynsgröten och sedan tar vi det bara lungt och myser framför granen och sedan äter vi grötlunch.

Det här är mitt bästa grötrecept

Tomtegröt till 6 personer :
2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1 msk smör
1 tsk salt
9 dl mellanmjölk
2-3 mindre kanelstångar
1/2 tsk vaniljpulver

Till servering
Strösocker, kanel och mjölk

Gör så här:
Blanda ihop allt i din slowcooker. Kör gröten på HÖG i 2½-3 timmar. Tiden beror på ris och din slowcooker. Rör om lite då och då. Du kan lätt köra 2 ½ timmar och sedan lägga på ”hålla-värmen” om den inte skall ätas på en gång.

Reklam för mina kokböcker

🎄🎅🤶 Julklappstips! Gav du bort eller fick slowcooker förra året? Önska dig eller ge bort en slowcookingkokbok i år. Dessa kokböcker är de enda kokböcker om slowcooking som finns i Sverige.

Kokböcker och ljudbok från Lindas Mathörna
Slowcooking och tryckkokning- en introduktion och 80 recept som alla kan laga – Köp den på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

Slowcooking i vardagen” – beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

”Kom i form med din slowcooker”– beställ den via Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

Ljudbok Slowcooking – en resa till en lättare och godare matvardag finns nu på Bokus, Adlibris, Storytel, Bookbeat, Nexatory till exempel.

”Slottsdrakens kokbok- kungligt goda recept” en unik kokbok för barn i 8- 12 års åldern som blandar recept med sagor om draken Flamma som lär sig laga mat. Beställ på Isaberg Förlag, Bokus eller Adlibris

24 comments on “Jul i slowcooker- RisgrynsgrötAdd yours →

  1. Hej Lotta
   Det tror jag absolut att du kan prova… inte provat själv, men prova och berätta gärna hur det blev 🙂

 1. Hej
  Testade att göra risgrynsgröt i Slowcookern i dag. Körde först 3 tim hög. Rörde om varje halvtimme. Men den blev mycket lös. Körde 1 tim till på låg. Nu har den tjocknat lite mer.
  Kan det vara så att det är för mycket vätska . Det låter mycket med 9 dl mjölk och 5 dl vatten.
  Det är första gången jag testar detta recept. Man blir så besviken när det inte blir bra.
  Får önska en god jul

 2. Hej
  Testade ditt recept på risgrynsgröt i dag. Körde 3 tim hög. Men den blev för lös. Körde sen 1 tim låg .Den blev lite tjockare. Men inte som risgrynsgröt ska vara . Kan det vara så att det är för mycket vätska. Blir mycket besviken när det inte blir lyckat.

  Får önska en god jul

  1. Hej Kjell
   Hmm, skumt, det brukar inte bli så för mig, men det kan vara något att risgrynen kanske drar åt sig olika mycket beroende på vilka gryn man har. PRova och minska vätskan. God Jul 🙂

 3. Tänkte prova att göra gröten i min slowcooker. Lät väldigt smidigt utan risk för att koka över. Men flera har kommenterat att gröten aldrig tjocknar.. Innan jag testar vill jag ändå säga frågan: Behöver jag alltså inte koka riset i vatten först (enligt receptet på påsen) när man gör det i kastrull på spisen, och därefter häller på mjölken som sen riskornen sakta sväller till grötkonsistens? Trodde att det var det första koket i vatten som liksom skapade förutsättning för riset att sen kunna suga upp mjölken och bli till en gröt. Jag kan ju ha jättefel i detta, men annars känns det som om det är väldigt mycket vätska på en gång..

  1. Jag har oxå hört detta men för mig blir det alltid perfekt 😊 jag slänger bara ber allt och kör igång… Det kan ju ta lite olika lång tid pga vilket grötris man använder, det är väl det jag kommer på..

 4. Hej
  Jag tog Markatta ekologiska grötris, men det blev som många skrev välling efter 2.5 timmar men riset var klart. Trist att behöva slänga. Ska prova att ta kanske hälften av vätskan.

   1. Jag tog bort lite vätska (drygt en dl) och lät den köra vidare en halvtimme och resultatet blev klart godkänt 👍

   1. Coops grötris blir det oftast. Vi har en electolux slow cooker på ca 7 liter. Nu testar jag att ta bort 2dl mjölk och kör på hög. Kanske min slow cooker inte är så varm?

 5. Provade detta recept idag, körde 2,5 tim och gröten blev överkokt och väldigt tjock.. Hade grötris från Lidl. Det blev gott ändå, så nästa gång blir det kortare tid. Tackar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *