Praliner med chokladtryffel och mandelmassa

Detta är drömmen! För vem som helst vet att choklad är livet… och det är inte så svårt alls, det är bara några moment som behöver göras innan du meckar ihop allt på slutet. Jag gjorde dessa varje jul förut men kom av mig under småbarnsåren men denna jul var det dags igen.

Jag har i kardemumma i chokladtryffelsmeten vilket ger den en extra smakkaraktär. Om du inte orkar med alla steg så går det utmärkt att bara rulla ihop tryffelsmeten och rulla i kakao, det blir också så gott!

Praliner med chokladtryffel och mandelmassa
ca 12-15 st

300 g ljus blockchoklad
ca 50 g mandelmassa

Chokladtryffel
300 g blockchoklad, mörk
100 g smör
1,5 dl vispgrädde
1 krm kardemumma

Gör så här:

  • Smält smöret i en kastrull och häll i grädden så den nästan kokar, ta bort kastrullen från plattan.
  • Häll ner kardemumma och rör om.
  • Lägg ner chokladen i bitar och rör om sakta så den smälter. Om den behöver lite mer värme så sätt plattan på låg värme och sätt kastrullen på platten en liten stund.
  • Lägg ner smeten i en burk och ställ in i kylen så den får svalna och stelna. Det tar minst 4 h så gör gärna detta steg dagen innan.

Gör chokladpralinerna

  • Dela upp mandelmassan i ärtstora bitar och rulla till små bollar
  • Ta en sked och gröp ur tryffelsmet ut burken med den stelnade chokladtryffelsmeten. Tänk att du ska ha ungefär en lika stor bit som en pralin ut en Aladinask.
  • Rulla smeten till en boll och tryck sedan ut den så den blir som en cirkel. Lägg i mandelmasseärtan och slut tryffelsmeten runt om. Rulla den till en boll.
  • Smält chokladen i en kastrull eller i micron. Om du smälter i kastrull så lägg ner chokladen och låt den smälta på låg värme. Håll koll så den inte bräns. Lägg nedan ner tryffelbollarna en och en så den täcks av smält choklad och lyft upp med en gaffel (gaffel är bra för då rinner chokladen av lite mellan gaffeltänderna).
  • Lägg på en tallrik och strössla över chokladströssen, hackade hasselnötter eller hackade jordnötter. Låt dem svalna i kyl en stund men förvara dem sen i rumstemperatur.

0 comments on “Praliner med chokladtryffel och mandelmassaAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *