Poké bowl med lax

Poké bowl har exploderat i popularitet senaste åren och inte undra på, det är en fullkomligt fantastisk idé. Den kommer ursprungligen från Hawaii och denna rätt var ett sätt att ta tillvara på fisk som blev över, lite som vår pytt i panna.

För mig är detta sushi men i salladsform och jag kan justera dimensionerna av olika ingrediender och även öka grönsaksintaget. Tanken är att man blander olika konsistenser och smaker.

Denna bowl gör jag på lax och ris men man kan ta nudlar (glasnudlar är bra i sådana här rätter) och byta ut lax mot räkor, kyckling, tofu, avokado… vad du gillar.

Jag pratade med en person som arbetade i fiskdisken och han sa att fisken alltid fryses när den fångas så om du använder färsk lax så behöver den inte frysas. Det går även att använda fryst lax men det blir godare med färsk.

Tips på var du kan äta poké bowl

Hawaii Poké (den första som öppnade, jag var där typ dag 1)

Lett har en rikigt god poké bowl med lax

Nancys i Södertälje har en grym poké bowl

A bowl finns på två ställen i Stockholm

POH-KEH finns i Göteborg, har inte ätit där ännu men hört mycket bra om dem

Poké Bowl med lax

Bas:

Kokt ris (jag kör med jasminris)

Färsk lax skuren i bitar (jag brukar blanda laxen med lite tamarisoja)

Grönsaker:

Sojabönor, babyspenat, rödkål, paprika, zucchini, grönkål, purjolök, mango, avokado eller vad du gillar

Topping:

Inlagd ingefära- Gari

Wakamesallad (sjögrässallad, köps i thaibutiker eller kan finnas på t ex ICA maxi

Srirachiamajonäs/chili- limemajonäs (Erik’s..❤️)

Sesamfrön

Gör så här:

Skär laxen i bitar, marinera i lite Tamarisoja om du vill.

Koka ris, skiva grönsaker (gärna med mandolin) och lägg upp allt i en skål.(man får äta på en platt tallrik 😂)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *