Mustig chili med sötpotatis, morot och paprika och picklad rödlök

Detta är en underbart smakrik och mustig chili med nötfärs som bas- sen tomat, sötpotatis, morot, paprika och lök som grönsaksbas och sedan ett gäng kryddor. Detta är en allt i ett gryta som du kan äta som den är med t ex gräddfil på toppen eller köra tacotillbehör som nachochips, grönsaker och gräddfil som tillbehör. Picklad rödlök är obligatoriskt och jag gjorde hemmagjorda tacochips men det går såklart bra med köpta.

Tips om man inte hinner/orkar pickla sin egen rödlök så finns det ofta i salladsbarer i mataffärer (där brukar även avocado och mango finnas) så till behören kan du köpa lätt där och bara göra grytan hemma. Vad som funkar för dig i vardagen 🙂

För mig är denna en perfekt mealprepprätt som genererar flera lunchlådor som passar utmärkt att värma i micro.

Mustig chili med sötpotatis, morötter och paprika och picklad rödlök
ca 6 portioner
800 g nötfärs
1 dl chilisås (eller ketchup om man vill göra den mildare)
3 burkar krossade tomater
3 köttbuljongtärningar
2 morötter, i mindre bitar
2 sötpotatis, i mindre bitar
2 röd paprika, skuren i bitar
2- 3 hackade vitlöksklyftor
0,5 dl balsamvinäger
0,5- 1 hackad chili eller 1 tsk chiliflakes
1 hackad gul lök
2 tsk spiskumming
2 tsk paprikapulver eller rökt paprikapulver
1,5 tsk salt
Peppar

Tillbehör:
Picklad rödlök (se recept nedan)
Tacochips- köpta eller hemmagjorda (se recept nedan)
Gröddfil
Mango
Avocado
Pressad lime

Gör så här:
Bryn färsen i stekpanna eller i Crock-Poten om du har den funktionen. Skala och hacka sötpotatis, morot och paprika och lägg ner i grytan. Lägg i resten av ingredienserna och kör enligt följande

Crock-Pot: 8- 10 h på låg alt 6-8 h på hög
Crock-Pot Express: 30 min tryckkokning

Picklad rödlök
2 rödlökar, finskivade (gärna med mandolin)
1 dl vatten
1 dl socker
0,5 dl ättika
Gör så här:
Skiva löken- blanda ihop lagen- lägg ner löken- låt stå gärna minst en timme innan servering

Hemmagjorda tacochips
4 tortillabröd
1 msk olja
Kryddor (typ- salt, spiskummin, paprika, vitlökspulver)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Klipp tortillabröden i mindre bitar och lägg ut på ett bakplåtspapper. Blanda runt med olja och kryddor. Kör i ugn ca 3-5 minuter.. håll koll så de inte blir brända

Du har väl inte missat att jag släpper en ny slowcookingkokbok i september 🙂 Förbeställ ”Slowcooking i vardagen” . Förbeställ här

Slowcookerkokboken
Slowcookerkokboken finnas att beställa på Isaberg förlag, Bokus och Adlibris

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mats skriver:

    Kanonsida med alla bilder före o efter! Bra tips om olika pottor och dess funktioner. O bra förslag på variationer bland ingredienserna!!
    Det som inte är bra är att sängsurfa in på din sida innan man ska sova.. Magen kurrar, det vattnas i munnen & jag går upp o kollar kryddskåpet efter chilipulver 😂😂.
    Får ta ett par knäckemackor så jag kan sova 😋

    1. Linda skriver:

      Åh vad glad jag blir för din feedback 🤩😃 tack!! Förstår problemet med sängsurfning.. har samma problem 😂😂

  2. Jenny skriver:

    Hej!
    Stort tack för alla hörliga recept.
    Vill använda soyafärs istället. Hur tänker du att det påverkar tiden?

    1. Linda skriver:

      Hej Jenny
      Jag är lite dålig på vegetariska alternativ. Ska åtgärdas under hösten 😊 soyafärs tror jag inte tjänar på att gå länge. Jag skulle köra allt utom färsen under dagen och sen steka färsen och ha i den sista timmen. Berätta gärna hur det blev 😊👍

      1. Jenny skriver:

        Tack Linda!
        Gjorde nästan som du tipsade om. ☺️Stekte färsen (formbar färs av ärta var det jag hade hemma, inte soya som jag trodde) och blandade i och serverade direkt pga sen hemkomst. Resten av ingredienserna hade då gått på låg i sju timmar.
        Jättegott!

        1. Linda skriver:

          Åh vad roligt att höra 😊 tack för att du berättar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *