Den bästa limpan någonsin

Det var så länge sedan jag bakade denna. Historien om denna limpa började när jag och min man pluggade för ca 20 år sen och en gång i månaden gick vi och åt på antingen café Blå lotus på Söder eller restaurang Chutney som ligger precis bredvid. Det var det vi hade råd med så vi njöt väldigt av dessa besök. På Chutney så fick man ett helt amazing bröd till som man även kunde köpa hem i limpform. Jag blev besatt (som vanligt) och letade efter recept och hittade tillslut ett som kom så nära jag möjligtvis kunde komma.

Detta bröd jäser inte innan utan du kör den bara i ugnen i 55 minuter och sen är den klar. Den blir så saftig av yoghurten och lingonsylten och mättande av rågkross och linfrö.

Bästa limpan någonsin
Börja med att sätta ugnen på 175 grader
7,5 dl rågsikt
2 dl rågkross
1 dl vete- eller havrekli
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
– Blanda ihop dessa torra ingredienser ordentligt

Häll sedan ner:
5 dl naturell filmjölk eller yoghurt
1 dl lingonsylt
2 msk ljus sirap
– Blanda ordentligt

Smöra och ströbröa en limpform, häll ner smeten (den kommer vara kladdig) och strö gärna på solroskärnor på toppen. Sätt in i nedre delen av ugnen i 55 minuter. Ta ut den och ”häll” ut den ur formen och låt svalna.

Den är fullkomligt magisk nybakad bara med smör som smälter… men kom igen!!!! och gör dig sedan beredd att baka en till för den kommer ta slut på 1 minut…

Lindas mathörna finns även på Instagram och Facebook