Bibimbap lagad i slowcooker

Jag älskar koreansk mat och längtar innerligt till den dagen jag kan åka dit och bara äta!!! Bibimbap är lite likt tanken som vi har med pyttipanna. Ett gäng saker som du lägger i en skål, stekt ägg på toppen och sedan ska man röra runt allt så det blir en salig blandning och smak, färg och konsistens. What’s not to love here??

Kärlek i en skål!

Så jag körde köttet i slökokaren och picklade grönsaker och marinerade spenat och groddar, serverade med ris, stekt ägg, srirachiamajonäs och inlagd ingefära (för att jag är beroende av inlagd ingefära och hittar på vilken ursäkt som helst att äta den). Kimchi är egetligen en självklar del av denna rätt men hade helt ärligt glömt att köpa det. Bakläxa på detta blir att köra min egen kimchi såklart 🙂

Bibimpap i slowcooker

6-8 portioner
1 kg lövbiff, högrev eller grytbitar
5 msk japansk soja
2 msk sesamolja,
3 msk socker,
0,5 msk risvinäger
1,5 msk riven färsk ingefära,
1-2 tsk Srirachia,
4 st skivade vitlöksklyftor
olivolja.
Salt

Gör så här:
Dela gärna köttbiten i två mindre delar, om du har en större köttbit, så blir den jämnare klar. Bryn köttet (du kan hoppa över detta steg om du vill) och salta och lägg ner i din slowcooker. Blanda ihop ingredienserna och höll över.
Lövbiff: Kör på låg i 3-4 h
Grytbitar: Kör på låg i 5-6 h
Större köttbit: Kör på låg i 7-8 h

När köttet är redo att ramla isär så ta upp köttet, dra isär det med två gafflar och lägg sedan tillbaka köttet i såsen så det kan dra åt sig såsen ordentligt. Den gör sig extra bra om den lagas en dag innan och får stå och utveckla smakerna under natten i kylen.

Chilipicklad gurka, morot och rättika

  • 1 gurka, skivad med mandolin
  • 2 morötter, skivad med mandolin
  • 1 rättika, ca 15 cm, skivad med mandolin
  • 2 salladslökar, fint skivade
  • 0,5 – 1 röd chili, skivad med mandolin
  • 0,5 dl ättika
  • 2 dl vatten 
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt

Gör så här:
Blada ättika, socker, salt och koreansk chilipulver. Skiva gurka i tunna skivor, gärna på en mandolin. Blanda med salladslök och den sötsyrliga blandningen. Lägg i en bunke och placera något tungt ovanpå, tex ett litet fat med en stenmortel på. Låt stå 20 minuter i kylen och häll av överflödig vätska innan servering.

Marinerad spenat

  • 200 g färsk spenat
  • 1 ask böngroddar
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • Salt
  1. Spenaten
    Koka upp ca 2 liter vatten. Lägg spenaten ett durkslag och häll hälften av det kokande vattnet över. Skölj sedan med kallt vatten och krama ur ordentligt.
  2. Groddarna
    Lägg böngroddarna i durkslaget. Häll över resten av det kokande vattnet över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten och låt rinna av . Blanda groddarna och spenaten med sojan, sesamolja, salt och sesamfrön.

Kokböcker och ljudbok från Lindas MathörnaLÄS MER HÄR