Ny på Crockpotmatlagning?

Välkommen! Har du precis fått en crockpot och vet inte riktigt hur du ska göra? Här har jag samlat lite tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att komma igång.

En crockpot är en elektrisk gryta- du pluggar alltså in den i ett eluttag och låtar maten tillagas på låg värme under lång tid. Sätt gärna igång den på morgonen och ha maten klar när du kommer hem på kvällen. Många (inklusive jag) är i början lite rädda att ha den stående när man är hemma men jämför det med att ha på en lampa när du är hemma- det har de flesta. Brandrisken är minimal.
På de lite mer avancerade grytorna så finns det timer och massa andra funktioner. Jag har nu en Crockpot DuraCeramicgryta. Den är fantastisk enligt mig och har följande funktioner

– Den har 3 nivåer, låg, hög och värmehållning, 

– Timer där du kan ställa in hur länge du vill köra och sen går den över på varmhållning automatiskt.

– Stekfunktion- Detta är min favorit! Du steker på spisen i grytan och sen kör du långkoket i samma gryta. 

Klassiska rätter du kan göra är Pulled pork, pulled beef, grytor i alla dess former, sjömansbiff, soppor, köttfärslimpa. I USA där crockpoten (eller slowcookern som den oxå kallas) gör allt i den. Bakar bröd, gör pajer, efterrätter och massa mer.

Gå gärna in på sidan som heter Crockpotrecept där jag samlat alla mina recept för crockpoten.

Här kommer lite allmäna tips

1. Lämna crockpoten hemma själv! Ja, jag lämnar absolut min crockpot när jag är borta. För mig är det största grejen med den. Min står på diskbänk och noga med att inte ha något som står emot. 

2. Vad ska jag laga?

Du kan laga i stort sett allt… Kött, gröt, kyckling, fisk, paella, kanelbullar, soppa… När du lär dig basreglerna så går det enklare att improvisera. Här har du min crockpotreceptsamling på drygt 100 recept

3. Steka eller inte steka?

Denna fråga är ofta uppe. Jag skulle säga det beror på två saker-personlig smak och tid. Jag gillar att steka för jag gillar ytan och den effekt det har på smaken. Men har jag inte tid-ner med dem och kör bara 😊

4. Hur länge ska jag laga?

Första reglen! Alla crockpotar är lite olika precis som ugnar. De flesta recept du ser har tidsangivelser med 2 h intervaller t ex 6-8 h. Börja alltid med den kortaste tiden och se hur allt ser ut. Du lär dig nu hur din potta fungerar.

I grova drag: 

    5. Grönsaker-? Grönsaker blir super- rotsaker kokar inte sönder och smaken blir toppen. Kör bakpotatis,sötpotatis, rödbetor. Gör många vegetariska soppor med linser som kan stå typ hela dagen. Potatis och andra rotfrukter tar längre tid, typ 6-8h.

    6. Vätska!!! Ta mindre än du tror.. kött ger av sig vätska och det är den du vill ha som smaksättning så späd inte ut med vatten för mycket. 

    Har du fler frågor? Tveka inte att höra av dig 😊