Ny på slowcooking?

Välkommen! Har du precis fått en slowcooker och vet inte riktigt hur du ska göra? Här har jag samlat lite tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att komma igång.

En slowcooker är en elektrisk gryta- du pluggar alltså in den i ett eluttag och låtar maten tillagas på låg värme under lång tid. Sätt gärna igång den på morgonen och ha maten klar när du kommer hem på kvällen. Många (inklusive jag) är i början lite rädda att ha den stående när man är hemma men jämför det med att ha på en lampa när du är hemma- det har de flesta. Brandrisken är minimal.
På de lite mer avancerade grytorna så finns det timer och massa andra funktioner. Här kan du läsa om vilka Crock-Pots jag använder och varför

Ny slowcookingkokbok!
Nu har den nya slowcookingkokboken landat! Denna bok har temat ”slowcooking i vardagen” och kommer hjälpa dig att använda slowcookern till att få så många goda middigar som är färdiga att äta när du kommer hem 🙂 Läs mer om boken här

Min första slowcookingkokbok

Slowcooking- Introduktion och 80 recept som alla kan laga innehåller tydliga instruktioner för hur du ska tänka när du lagar mat i slowcooker och recepten är färgkodade efter svårighetsgrad. Vill du förbeereda maten kvällen innan? Inga problem- de recept som går att förbereda så har jag skrivit vilka steg du gör kvällen innan, när du ska köra igång och när du ska äta 🙂

Klassiska rätter du kan göra är pulled pork, pulled beef, grytor i alla dess former, sjömansbiff, soppor, köttfärslimpa. I USA där är slowcookern gigantisk och de gör allt i den. Bakar bröd, gör pajer, efterrätter och massa mer.

Gå gärna in på sidan som heter Slowcookerrecept där jag samlat alla mina recept för slowcooking.

Här kommer lite tips:

1. Lämna slowcookern hemma själv! Ja, jag lämnar absolut min slpwcooker när jag är borta. För mig är det största grejen med att laga mat på detta sätt. Min står på diskbänk och jag är noga med att inte ha något som står emot. 

2. Vad ska jag laga?

Du kan laga i stort sett allt… Kött, gröt, kyckling, fisk, paella, kanelbullar, soppa… När du lär dig basreglerna så går det enklare att improvisera. Här har du min slowcookereceptsamling på drygt 200 recept

3. Steka eller inte steka?

Denna fråga är ofta uppe. Jag skulle säga det beror på två saker-personlig smak och tid. Jag gillar att steka för jag gillar ytan och den effekt det har på smaken. Men har jag inte tid-ner med allt och kör bara.

Gulasch

4. Hur länge ska jag laga?

Första reglen! Alla slowcookers är lite olika precis som ugnar. De flesta recept du ser har tidsangivelser med 2 h intervaller t ex 6-8 h. Börja alltid med den kortaste tiden och se hur allt ser ut. Du lär dig snart hur din slowcooker fungerar.

I grova drag: 

5. Grönsaker- Grönsaker blir super- rotsaker kokar inte sönder och smaken blir toppen. Kör bakpotatis, sötpotatis, rödbetor. Gör många vegetariska soppor med linser som kan stå typ hela dagen. Potatis och andra rotfrukter tar längre tid, typ 6-8h.

6. Vätska– Ta mindre än du tror.. kött ger av sig vätska och det är den du vill ha som smaksättning så späd inte ut med vatten för mycket. Om du hittar ett grytrecept som du vill omvandla till ett slowcookerrecept så dra ner på vätska ca 1-2 del så brukar det blir bra

Har du fler frågor? Tveka inte att höra av dig 😊